Inflamaţia acută a laringelui, cu sau fără prinderea coardelor vocale, se numeşte laringită. Boala apare în cadrul infecţiilor acute, cu microbi sau virusuri, ale căilor respiratorii.

De aceea, apare mai rar ca o boală izolată, fiind frecvent asociată cu faringita, traheita, bronşita. Infecţiile sunt favorizate de frig, de băuturi reci, de praf, fum (fumat), de gaze iritante. Există şi o laringită neinfecţioasă care apare după eforturi ale coardelor vocale (la cântăreţii vocali).
Laringita
Bolnavul simte uscăciune în gât, are o tuse seacă, dureroasă şi dacă sunt inflamate şi coardele vocale apare răguşeala, iar respiraţia devine greoaie. Deseori se asociază şi febră. Boala poate dura 4-5 zile.

Primele îngrijiri. Pentru a nu respira aer rece, bolnavul va sta într-o cameră caldă dar nu cu aer uscat, ci umed. Se vor pune comprese calde sau cataplasme în jurul gâtului. Bolnavul va bea ceaiuri fierbinţi de tei, muşeţel, soc. Se vor face inhalaţii de 3-4 ori pe zi şi se vor pune picături în nas.

În scopul punerii în repaus a coardelor vocale, nu se va vorbi şi va trebui combătută tusea. Se vor evita băuturile alcoolice şi fumatul. Bineînţeles, că la indicaţia medicului se va trata şi boala de bază care a produs laringita (gripa, guturaiul, rinofaringita etc).

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment