Atît ameţeala cît şi leşinul reprezintă semne ale organismului care indică existenţa unor dezechilibre.

Dacă sunt descoperite la timp şi dacă sunt luate măsurile necesare recomandate de medic se înlătură evoluţia multor afecţiuni şi se restabileşte starea de sănătate. Ameţeala este o senzaţie neplăcută care se caracterizează prin pierderea echilibrului, prin senzaţie de rotire a obiectelor din jur, clătinare şi uneori cădere şi chiar leşin. Anterior ameţeala pot apărea şi alte semne cum ar fi greaţa, vărsăturile sau înceţoşarea vederii.

În caz de leşin se poate activa un punct aflat pe linia de mijloc între nas şi buza superioară (la două treimi în sus). Se apasă acest punct cu vîrful degetului mare, executînd o presiune direcţionată uşor în sus. Se mai poate pune sub nasul persoanei leşinate o batistă cu cîteva picături dintr-un ulei esenţial (mentă, rosmarin, etc.).
Amețeala și leșinul
Important este faptul că nu se administrează nimic pe cale orală atît timp cît persoana este inconştientă. Dupa ce persoana s-a trezit, poate să bea puţin ceai de ghimbir sau urzică pentru restabilirea circulaţiei.

Ameţeala poate apărea şi la persoane sănătoase, la aplecarea şi apoi ridicarea bruscă a capului, după învîrtire, în cazul purtării unor ochelari nepotriviţi, în timpul sarcinii sau în timpul unei călătorii cu maşina, cu avionul sau cu vaporul.

Leşinul şi ameţeala pot apărea şi în cazul unor boli cum ar fi: anemia, creşterea sau scăderea tensiunii, infecţii ale urechii, infecţii ale creierului cum ar fi encefalitele, boli digestive, diabet, sarcină extrauterină, intoxicaţii cu alcool sau tutun, intoxicaţii cu medicamente, intoxicaţii cu bioxid sau monoxid de carbon, insecticide etc.

Înlăturarea stărilor de ameţeală sau leşin înseamnă de fapt înlăturarea cauzelor care le-au produs prin tratamentul afecţiunilor corespunzătoare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment