În termeni medicali mâncărimii de piele i se spune prurit sau prurigo. Acest simptom este cunoscut de fiecare om pentru că survine după numeroase cauze: după boli infecţioase ale pielii (foliculita, ectima, impetigo), după boli alergice (urticarie, eczemă, intoleranţă alimentară sau medicamentoasă), după tulburări digestive sau nervoase, după paraziţi digestivi sau externi (râie, păduchi), după înţepături de insecte (purici, ploşniţe, ţânţari) etc.

Foarte frecvent, pruritul este produs de îmbrăcămintea din material plastic şi de contactul cu substanţe chimice utilizate în gospodărie. La copii se întâlneşte des pruritul anal datorită prezenţei paraziţilor (oxiuri). Multe din cauzele pruritului nu sunt cunoscute. În majoritatea cazurilor mâncărimea de piele este însoţită şi de apariţia unor pete pe corp.
Mancarimea de piele
Pruritul este urmat de scărpinarea pielii, fapt ce produce mici leziuni (zgârieturi) pe unde pot pătrunde microbi care dau naştere la infecţii secundare ale pielii. Simptomul se întâlneşte mai des la copiii mici, la femeile gravide, la bătrâni şi la persoanele alergice în special în sezonul cald.

Până la descoperirea cauzei pruritului de către medic, pentru calmarea mâncărimii se vor face fricţiuni cu spirt camforat, spirt mentolat sau spirt sanitar, urmate de pudrarea pielii cu pudră de talc şi amidon (în părţi egale).

Dacă pruritul este localizat pe o suprafaţă mai mică, se vor aplica comprese calde cu infuzie de muşeţel sau de coada şoricelului, care sunt calmante. Se pot utiliza şi diverse unguente, recomandate de medic. Pe cale internă se pot lua antialergice, medicamente calmante. Regimul alimentar este foarte important şi va consta din lactate, vegetale, dulciuri şi multe lichide. Dacă este cazul se va trata constipaţia.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment