Toate durerile se datorează infecţiei, inflamaţiei sau traumatismelor nervilor. Când durerea apare doar pe teritoriul unui nerv se numeşte nevralgie, de exemplu:
- Nevralgia dentară, se observă la nervii dinţilor dureroşi;
- Nevralgia facială, care prinde de obicei numai o parte a feţei, interesează nervul facial;
- Nevralgia intercostală interesează nervii intercostali ai toracelui;
- Nevralgia sciatică;
- Nevralgia nervilor cefei, ai braţului etc.

Nevralgiile sunt simptomele unor boli mai generale, care prind şi nervii, cum sunt bolile infecţioase: gripa, pojarul, febra tifoidă, dizenteria, hepatita virală, amigdalita etc, sau ale unor intoxicaţii acute sau cronice cu alcool, tutun, cu substanţe toxice (oxid de carbon, săruri de plumb, de arsen, de aur) sau cu medicamente ce conţin unele din acest toxice. Răcelile, reumatismul, micile sau marile traumatisme, compresiunile pe nervi, sunt, de asemenea, cauze ale nevralgiilor.
Nevralgiile
Când pe teritoriul unei nevralgii apar amorţelile, furnicăturile, lipsa de sensibilitate sau paralizia se va consulta medicul neurolog.

Primul ajutor. Repaus la pat, se pun comprese calde uscate sau cataplasme fierbinţi, pe regiunea dureroasă. De asemenea, se face masaj. Se iau medicamente analgezice, vitaminle (B1, B6) şi se suprimă cauzele menţionate mai sus.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment