Conform specialiștilor, numărul cazurilor spitalizate de gripă la adulți și copii este în creștere alarmantă.

Alături de persoanele cu afecțiuni cronice (pulmonare, cardiovasculare, renale) și adulții sănătoși sunt expuși pericolului infecției cu virus gripal, la această categorie înregistrându-se din ce în ce mai multe cazuri de îmbolnăviri și spitalizări.

Pentru a vă feri de gripă este bine să urmați câteva reguli simple de igienă:
Reguli de igienă care împiedică răspândirea gripei
Folosiți șervețele de hârtie
Când strănutați sau tușiți, acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel și aruncați-l imediat la gunoi.

Evitați strănutul în palmă
Cu toate că poate părea incomod, strănutați în încheietura cotului! Strănutul în palmă trebuie evitat deoarece virusurile se transmit foarte ușor prin contact direct.

Spălați-vă pe mâini
Spălați-vă pe mâini cât mai des cu apă caldă și săpun. Evitați cât mai mult atingerea ochilor, a nasului și a gurii și spălați-vă pe mâini după fiecare contact.

Evitați contactul cu alte persoane
Dacă sunteți răciți sau aveți gripă este mai bine să rămâneți acasă. În așa mod vă veți proteja contra gripei, dar și pe cei din jurul Dvs. - colegi, părinți și bunici.

Vizitați medicul de familie
Mergeți la medicul de familie de la primele semne de îmbolnăvire.

Vaccinare
Întrebați medicul de familie despre vaccinarea antigripală, aceasta fiind considerată de către specialiști singura metodă de prevenție activă.

Mâncați bine și beți multe lichide
Mâncați bine și beți multe lichide. Răceala și boala pot fura din corp mulți nutrienți esențiali și multe vitamine. Pe acestea le restabiliți cu o dietă decentă.

Atrageți atenția la febra foarte mare și somnolența accentuată însoțită de manifestări digestive.

Medicii trag un semnal de alarmă în ce privește automedicația și recomandă ca de la primele semne de boală să fie consultat medicul. Există cazuri, în prezent spitalizate în secția de terapie intensivă, în care pacientul s-a prezentat la medic doar în momentul apariției dificultăților respiratorii, impunându-se în regim de urgență oxigenoterapia prin respirație asistată.

Vaccinarea antigripală, singura metodă de prevenție activă, este recomandată de medici a fi efectuată în fiecare an, în lunile septembrie și octombrie (înaintea apariției epidemiei de gripă), organismul având nevoie de cel puțin două săptămâni de la vaccinare pentru a fabrica anticorpi împotriva virusului. Pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei, vaccinarea se poate realiza pe toată durata sezonului gripal (ianuarie și februarie).

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment