Cancerul de piele reprezintă o creștere anormală a celulelor pielii și apare mai frecvent pe zonele de tegument expuse la soare. Sunt trei tipuri majore de cancer de piele - carcinom cu celule bazale, carcinom cu celule scuamoase și melanomul.

Cancerul de piele apare în primul rând pe zonele de tegument expuse la soare - față, buze, urechi, scalp, gât, piept, brațe și picioare. Dar se poate dezvolta și în regiuni care văd rar lumina soarelui - zonele dintre degete, regiunile genitale. Cancerul de piele afectează persoane cu toate nuanțele de piele, inclusiv cele cu tegumente închise. O leziune specifică poate apărea dintr-o dată sau se poate dezvolta lent, în funcție de tipul de cancer.
Cancerul de piele, semne și simptome
Carcinomul cu celule bazale este forma cea mai des întâlnită, cea mai ușor de tratat și care se răspândește cel mai greu. Apare de regulă sub una din următoarele forme:
- o umflătură perlată pe față, gât sau ureche;
- o leziune plană, de obicei de culoare brună, ca o cicatrice, pe piept sau pe spate;

Carcinomul cu celule scuamoase este ușor tratat dacă este descoperit în stadiu incipient, însă se poate răspândi mai ușor decât forma precedentă. Cel mai des e întâlnit ca:
- un nodul tare, roșu, pe față, buze, urechi, gât, brațe sau palme;
- o mică zonă plată, ca o crustă, pe față, urechi, gât sau brațe;

Melanomul este forma cea mai gravă și responsabilă pentru cele mai multe decese provocate de cancerul de piele. Se poate dezvolta atât în țesutul cutanat normal, cât și în negi sau alunițe ce pot deveni maligne. Deși poate apărea în orice zonă, cel mai frecvent e întâlnit pe spate sau pe față, atât la bărbați, cât și la femei.

Alte semne alarmante
- o pată mare, rotundă, maronie, cu zone mai negre, localizată oriunde pe corp;
- o simplă aluniță, indiferent de localizare, care la un moment dat își schimbă culoarea, mărimea, provoacă durere sau sângerează;
- o mică leziune cu margini neregulate, roșii, albe, albastre sau cu puncte negre, apărută pe spate sau membre;
- mici umflături tari, lucioase, localizate în orice parte a corpului;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment