Inflamaţia unuia sau mai multor sinusuri ale feţei se numeşte sinuzită. De obicei sinuzita apare după infecţiile acute ale nasului, gâtului sau dinţilor. Traumatismele feţei, corpurile străine introduse în nas de către copii, stările alergice pot, de asemenea, produce sinuzită. Boala dă dureri de cap care sunt mai intense în regiunea sinusului inflamat (umerii obrajilor, frunte).

Nasul este înfundat de partea bolnavă sau din nara respectivă se scurge o secreţie mucoasă, purulentă. Simţul mirosului este scăzut. Deseori infecţia sinusurilor se însoţeşte de frison, febră, indispoziţie, stare generală rea.
Sinuzita acuta
Primele îngrijiri. Acestea constau în tratamentul corect al faringitei, guturaiului, dinţilor. Bolnavul va sta în repaus la pat şi va face inhalaţii fierbinţi cu plante medicinale sau cu „Inhalant" de 3-4 ori pe zi.

Respiraţia pe nas de mentol dintr-un flacon ajută la desfundarea nasului. Se vor bea ceaiuri calde, iar pe regiunea dureroasă se aplică căldură uscată: un săculeţ cu sare, nisip, mălai (încălzite), pernă electrică. Durerile se combat cu antinevralgice.

În cazul apariţiei febrei, medicul va indica şi un tratament cu antibiotice.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment