Durerea de san sau mastalgia este un simptom frecvent in randul femeilor tinere, estimandu-se ca pana la 70% dintre persoanele de sex feminin s-au intalnit la un moment dat cu aceasta problema. Apare mai des la persoanele tinere dar si femeile aflate la menopauza pot acuza dureri de san.

Aproximativ una din zece femei afirma dureri moderate sau severe cel putin cinci zile pe luna. In unele cazuri, durerile de san pot persista pe intreaga durata a ciclului menstrual.
Durerea de sân, un motiv de ingrijorare?
In afara faptului ca produce discomfort fizic, durerea de san este un motiv de ingrijorare pentru orice femeie, adesea insotindu-se de anxietate, tulburari afective si alte modificari emotionale si comportamentale. In plus, aceata situatie poate avea un impact major asupra calitatii vietii si activitatilor zilnice, precum munca, relatiile de familie sau viata sexuala.

Ce cauzeaza sanii durerosi?
Durerea de san care apare periodic, ciclic, are de cele mai multe ori cauze hormonale. Se intalneste frecvent ca manifestare in cadrul sindromului premenstrual si are drept mecanism de producere modificarea balantei dintre estrogeni si progesteron. Acesti hormoni, in afara faptului ca au un rol major in coordonarea ciclului menstrual (ovulatie, debutul menstruatiei) produc si o multitudine de efecte asupra intregului organism. Unul dintre acestea este retentia de apa in corp care va produce o stare de tensiune in sani, acestia devenind mai tari si durerosi. In acest caz durerea este bilaterala, rareori afectand doar un san.

Durerea de san care nu apare ciclic are mai degraba cauze anatomice, organice (tin de glanda mamara insasi) si tradeaza o afectiune mai grava decat o simpla dereglare hormonala. Durerea este de cele mai multe ori localizata doar la un san, fiind mai rara afectarea bilaterala. Situatiile in care poate aparea durerea de san sunt multiple:

  • - traumatisme ale sanului – pot determina infectarea sanului care apare mai umflat (tumefiat), tegumentul poate avea o culoare violeta (datorita congestiei venoase) si poate fi extrem de dureros;
  • - infectii ale sanului (mastite) – sunt frecvente in perioada de alaptare; daca apar in afara alactatiei sunt datorate tulburarilor endocrine sau tumorilor; durerea este insotita de marirea in volum a sanului, congestie si uneori de secretie de lapte sau puroi;
  • - abcesul mamar, este tot o infectie a sanului, insa este cronica (se dezvolta intr-un timp mai indelungat) si de obicei nu afecteaza intregul san, ci este localizata sub forma unei pungi de puroi intr-o portiune a glandei mamare. Uneori pot apare la nivelul axilei mici nodului durerosi.
  • - leziuni distrofice ale glandei mamare (mastoze), cum este mastoza fibrochistica (boala Reclus) in care apar dureri exacerbate inainte de menstruatie, uneori insotite de secretie mamelonara brun-verzuie, sau chistele localizare care se palpeaza sub forma unor nodului la examinarea sanului;
  • - galactocelul este o cavitate care contine lapte neevacuat datorat obstructiei unui canal galactofor si poate fi o cauza rara de durere;
  • - tumorile benigne pot fi uneori dureroase dar asta nu este o regula;
  • - cancerul de san poate fi dureros in unele cazuri; de obicei durerea apare ca un semn tardiv si se asociaze si cu alte simptome. Doar durerea de san semnifica foarte rar un cancer mamar si NU orice durere a sanului inseamna cancer.

Unele medicamente pot avea ca efecte secundare durerea de sani. Acestea includ unele forme de medicatie hormonala folosite in tratamentul infertilitatii sau contraceptivele orale. De asemenea, sensibilitatea sanilor poate fi consecinta terapiei hormonale cu estrogeni si progesteron care se prescrie uneori femeilor aflate la menopauza, fapt ce explica de ce unele femei continua sa aiba dureri ale sanilor dupa ce au intrat la menopauza. Au fost semnalate si cazuri in care durerea de sani a aparut dupa tratament cu diferite medicamente antidepresive.

Uneori femeile pot acuza dureri de sani ca urmare a unui grad de hipertrofie mamara (sani foarte dezvoltati). Durerea este continua si este legata direct de dimensiunea sanilor care au in acest caz si semne de ptoza (sani lasati). Acest tip de discomfort se asociaza cu dureri ale gatului, umerilor si spatelui, solutia fiind in acesta situatie chirurgia de reducere a dimensiunii sanilor si exercitii de tonifiere a muschilor pectorali.

Alteori durerea resimtita la nivelul sanilor poate avea o alta cauza, de exemplu o afectiune a peretelui toracic sau a muschiului pectoral care se afla in spatele glandei mamare.

Ce trebuie sa faceti pentru durerea de san?
Indiferent de caracterele durerii de san, chiar daca apare intermitent sau este permanenta, chiar daca este singurul simptom sau se mai asociaza si cu alte semne la nivelul glandei mamare, este important sa se afle cauza si de aceea prezentarea la medic nu trebuie amanata. In cele mai multe cazuri durerea de san este consecinta unui dezechilibru hormonal, apare inainte de menstruatie si se remite spontan odata cu sangerarea menstruala.

In alte cazuri durerea de san poate avea drep cauza infectii sau tumori. De aceea tebuie evitata automedicatia si orice alta forma de terapie administrata acasa intrucat, pe langa faptul ca poate face mai mult rau decat bine, intarzie prezentarea la specialist, diagnosticarea si tratamentul afectiunii.

In aceste conditii, orice semn aparut la nivelul glandei mamare, oricat de nesemnificativ il considerati, chiar daca a disparut sau s-a ameliorat, trebuie sa fie un semnal pentru prezentarea la medicul specialist si investigarea amanuntita.

Medicul va incepe investigarea printr-o discutie ce va orienta asupra cauzelor, legata de caracterele durerii, modul de aparitie, durata si alte semne pe care le asociaza. De asemenea, medicul va face un examen al sanilor si al axilei pentru a verifica prezenta sau absenta nodulilor in aceste zone.

Lipsa nodulilor la o femeie tanara inlatura suspiciunea unei afectiuni grave si pune durerea de sani in cadrul unui sindrom premenstrual. Uneori se pot face dozari hormonale pentru diagnosticul cauzelor endocrine. In cazul in care medicul descopera noduli la palpare, se va indica efectuarea unor analize suplimentare pentru punerea diagnosticului.

Acestea includ:
  • - mamografia: un tip special de radiografie care se foloseste in investigarea sanilor; este contraindicata la femeile foarte tinere intrucat este o metoda iradianta si total ineficienta. Mamografia este utila femeilor peste 40 de ani fiindca numai in acest caz ea poate pune in evidenta o eventuala patologie;
  • - ecografia mamara: este o metoda neinvaziva care permite vizualizarea nodulilor pe un monitor;
  • - termografia sanului este o metoda neinvaziva, care nu iradiaza, nu dauneaza organismului si nu prezinta contraindicatii. Este utila la diagnosticarea nodulilor si tumorilor de san, insa nu are acuratetea mamografiei. Cele doua metode sunt comlementare: prin efectuarea mamografiei se apreciaza pozitia anatomica a nodulului iar prin efectuarea termografiei se urmareste evolutia sa in timp;
  • - biopsia de san: se recolteaza o portiune din tesutul nodulului sau tumorii, in scopul examinarii la microscop. Este utila in diferentierea tumorilor benigne de cele maligne.

Daca investigatiile au stabilit ca nu este vorba despre o cauza organica a durerii de sani (infectii, tumori benigne, cancer) medicul iti poate recomanda cateva masuri pe care le poti lua pentru ameliorarea sau remiterea durerii de sani precum modificarea alimentatiei, folosirea de comprese calde sau reci asezate pe san, administrarea de suplimente de vitamina E si B6 sau de diuretice (medicamente care elimina apa), sau iti poate prescrie diferite geluri care se aplica pe san.

De cele mai multe ori durerea de san se remite de la sine in cateva luni, timp in care poti incerca purtarea unui sutien special si poti lua un analgezic usor care se elibereaza fara reteta.

Nu uita sa-i mentionez medicului daca iei anticonceptionale orale. Schimbarea anticonceptionalului sau modificarea dozei pot fi de ajutor. La fel se intampla si cu terapia de substitutie hormonala, reducerea dozelor se poate dovedi suficienta pentru ameliorarea durerilor.

Pentru durerile periodice severe exista medicamente mai eficiente precum danazol, bromcriptina sau tamoxifen. Acestea se au efecte adverse serioase si trebuie apelat la ele doar in cazuri severe si la indicatia medicului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment