În general, tensiunea arterială mică sau hipotensiunea arterială este considerată un indiciu al unei sănătăţi bune. Tensiunea arterială crescută poate mări riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral, astfel că reducerea tensiunii arteriale este în mod normal un obiectiv pentru majoritatea pacienţilor. Cu toate acestea, la unele persoane, tensiunea arterială mică poate creşte riscul anumitor condiţii periculoase.

Hipotensiunea arterială acută, de obicei se datorează pierderii de sânge, deshidratării sau frigului şi  poate duce la simptome de şoc, pierderea conştiinţei sau chiar moarte. În cele mai multe cazuri, riscurile în hipotensiune arterială sunt minime.
Riscurile hipotensiunii arteriale
De obicei, dacă pacientul beneficiază de un tratament imediat, cum ar fi şi transfuzia de sânge, recuperarea completă este posibilă. În unele cazuri grave, lipsa oxigenului pentru organele vitale provoacă daune ireversibile, pacientul nefiind capabil pentru recuperare.

Cel mai frecvent risc al hipotensiunii arteriale cronice este leşinul. Mai ales dacă se află mult timp în picioare. Această condiţie este cunoscută ca hipotensiune arterială ortostatică, fiind periculoasă în anumite situaţii.

Persoanele în vârstă, care au oase mai fragile pot suferi de fracturi osoase de la căderi simple. La persoanele în etate, aceste fracturi pot avea un impact semnificativ asupra calităţii vieţii, astfel că evitarea hipotensiunii arteriale ortostatice este una critică.

Tensiunea artrială afectează starea de sănătate a întregului organism şi este esenţială pentru menţinerea vitalităţii organelor importante. Scăderea tensiunii nu asigură organele cu oxigen, provocând simptome cardiace şi neurologice.

Hipotensiunea arterială cronică poate provoca leziuni ireversibile a inimii şi creierului. Poate creşte riscurile de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Mai multe studii se desfăşoară asupra efectului de cauzalitate între tensiunea arterială mică şi depresie. Studiile arată o relaţie între ele, dar răspunsul definitiv la condiţiile în care depind una de alta abia se studiază.

Hipotensiunea arterială, indiferent că e acută sau cronică, poate avea un efect grav asupra sănătăţii şi bunăstării pacientului. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment