Sunt infecţii, acute sau cronice, ale unui organ care face parte din aparatul urinar: vezica, rinichiul, uretra, sau prostata. Ele afectează, în principal, femeile, dar pot fi întâlnite şi la bărbaţi, şi la copii.

Cele mai comune simptome sunt nevoia frecventă de a urina (chiar şi când vezica este goală) şi urinările dureroase, însoţite, uneori, de sângerare. La copii, infecţia urinară este însoţită adesea de febră. La bărbaţi, adesea semnalează o malformaţie a aparatului urinar sau litiaza renală.
Cum să să prevenim infecțiile urinare
Infecţiile urinare nu dispar de la sine, ele trebuie întodeauna tratate la medic, chiar dacă simptomele dispar. Evitarea tratamentului poate duce la complicaţii: infecţia poate avansa în sistemul urinar şi poate duce la o inflamaţie a rinichilor (pielonefrită), sau, la bărbaţi, a prostatei (prostatită).

Ce puteţi face pentru a preveni această problemă? Măsurile profilactice sunt foarte simple şi de bun-simţ. Ele se adresează, în principal, femeilor, pentru că ele sunt cele mai afectate (mai mult de jumătate din femei au cistită cel puţin o dată în viaţă).

Cu toate acestea, nici bărbaţii nu trebuie să neglijeze măsurile care vizează dieta şi consumul de lichide.

Recidiva este foarte comună, de aceea, chiar dacă tocmai aţi urmat un tratament pentru această problemă, nu uitaţi de profilaxie.

1.Beţi apă, cel puţin 1,5l pe zi, pentru a dilua urina şi a facilita evacuarea microbilor. Mai ales vara, sau dacă sunteţi însărcinată (datorită dilatării căilor urinare, riscul de infecţie creşte). Excepţie fac băuturile alcoolice, cele carbogazoase şi cele cofeinizate, acestea nu ajută.

2.Feriţi-vă să staţi, sau să mergeţi cu picioarele goale, pe suprafeţe reci.

3.Alegeţi lenjerie intimă din bumbac. Cea sintetică favorizează căldura şi umiditatea, mediu ideal pentru dezvoltarea microbilor.

4.Evitaţi pantalonii prea strâmţi, din acelaşi motiv: favorizează transpiraţia, care duce la macerarea şi multiplicarea microbilor.

5.Urinaţi după fiecare raport sexual, pentru a elimina bacteriile din uretră. Şi, în general, mergeţi la toaletă regulat şi nu vă abţineţi de la urinare pe perioade lungi.

6.Faceţi duş şi spălaţi-vă costumul de baie după fiecare vizită la plajă. Încercaţi să nu lăsaţi slipul să se usuce direct pe pielea dumneavoastră.

7.Consumaţi cu moderaţie vinul alb, şampania şi mâncărurile condimentate. Acestea modifică PH-ul urinei şi favorizează înmulţirea microbilor.

8.Practicaţi o igienă intimă echilibrată şi folosiţi săpunuri/geluri intime delicate. Evitaţi spălăturile vaginale frecvente, pentru a nu dezechilibra flora vaginală naturală.

9.Unii medici recomandă evitarea protej-slipului, alţii spun că nu creează nicio problemă. Dacă sunteţi dependentă de acest mic articol, alegeţi un tip din materiale naturale şi care nu a fost supus înălbirii cu clor.

10.Dacă aveţi o predispoziţie la infecţii urinare, nu abuzaţi de dulciuri. La fel şi dacă suferiţi de diabet zaharat. Prezenţa zahărului în urină favorizează dezvoltarea bacteriilor.

11.La toaletă, ştergerea trebuie făcută din faţă în spate, nu invers, pentru a îndepărta microbii de cavitatea vaginală.

12.Nu vă trataţi după ureche. Unele medicamente pot masca simptomele, dar nu vindecă boala.

13.Contraceptivele locale (diafragma, gelurile spermicide, foiţele contraceptive etc) pot fi responsabile de apariţia episoadelor de cistită. Dacă folosiţi astfel de contraceptive şi faceţi cistită după contact sexual, ar fi bine să vă reevaluaţi metodele de protecţie.

Cistita este favorizată de activitatea sexuală, dar sunt foarte rare cazurile în care este cauzată de un microorganism de origine sexuală. Uretrita este, în majoritatea cazurilor la femei, şi întotdeauna la bărbaţi, de origine sexuală.

Tratamentul naturist cel mai apreciat, pentru infecţii urinare, este cel cu suc de merişor (Vaccinium macrocarpon), 300 ml/zi, sau sub formă de supliment alimentar. Rezultatele studiilor făcute pe acest fruct au fost uimitoare, observându-se o ameliorare substanţială în peste 90% din cazurile de infecţie urinară.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment