Cu toate că perierea dinţilor e importantă la fel ca şi pasta de dinţi adecvată, consumul de alimente corespunzătoare e la fel de util pentru a face ca zâmbetul tău să fie la maximum. Există numeroase metode de a menţine sănătatea dinţilor, gingiilor şi de a avea o respiraţie proaspătă.

Brânza
Există un motiv întemeiat pentru care francezii utilizează brânza în meniul zilnic pe lângă gama largă de produse delicioase. Consumând brânză sau caşcaval, ridici aportul de calciu, întărind, astfel, dinţii. În plus, se stimulează producţia de salivă, care, conform specialiştilor, ajută la curăţarea dinţilor.
Cum să ne menținem dinții sănătoși
Ceaiul
Consumaţi ceai zilnic. O ceaşcă de ceai după masă calmează stomacul şi furnizează căldură şi confort. Ceaiul verde sau negru curăţă gura prin distrugerea germenilor care se acumulează în jurul dinţilor, pe limbă şi gingii.

Legume şi fructe
Consumul unor alimente precum morcovi, ţelină, mere, ridiche poate acţiona prin înălbirea dinţilor. Fructele şi legumele ajută dinţii să strălucească. Un rol aparte îl joacă ciupercile, ce conţin un derivat, care se comportă ca un luptător natural contra bacteriilor şi păstrează cavitatea bucală sănătoasă.

Desigur, există şi alimente nesănătoase, pe care le consumăm zilnic şi pot afecta sănătatea dinţilor. Băuturile răcoritoare şi energizante în mare parte sunt dăunătoare, ce afectează smalţul dentar prin aciditatea crescută. De asemenea, duc la creşterea bacteriilor şi afecţiunilor gingivale. Experţii recomandă înlocuirea lor cu apă obişnuită.

În ceea ce priveşte consumul bomboanelor, care pot lăsa în cavitatea bucală reziduuri pentru o perioadă lungă de timp, profesioniştii spun că pentru a le evita, e nevoie de o periere imediată a dinţilor sau mestecarea unei gume. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment