Memoria este cea care stocheaza informatiile venite din exterior. Informatiile sunt pastrate in “cutia magica” pentru o perioada de timp mai scurta sau mai indelungata, durata stocarii variind de la persoana la persoana. De aici, le extragem ori de cate ori avem nevoie. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, memoria trebuie intretinuta si antrenata zilnic. In acest sens, exista mai multe metode prin care ne putem mentine memoria tanara. Iata cateva dintre ele:

Descopera modalitatea cea mai simpla de memorare
Sunt persoane care retin mai usor informatia atunci cand este primita pe cale vizuala, alte persoane retin mai usor lucrurile pe care le aud, iar alte persoane fac apel la celelalte simturi pe care le au. Invata sa te cunosti si foloseste metoda care iti pune cel mai mult in valoare memoria.
Tehnici de îmbunătățire a memoriei
Antreneaza-ti memoria
Implica-te in diverse activitati care iti solicita creierul intr-un mod antrenant si placut. Comenteaza cu prietenii tai ultimele filme vazute, citeste o carte buna, joaca sah, rezolva integrame, dezleaga puzzle-uri, viziteaza locuri interesante. Si de ce nu, invata o noua limba straina...

Reimprospateaza-ti memoria
Uita-te peste scrisorile si fotografiile mai vechi, reciteste doar acea informatie care te intereseaza in mod direct, scapa de informatiile inutile, repeta-ti in gand informatiile si faptele noi, acorda-ti cateva minute pentru a rememora la sfarsitul zilei evenimentele care te-au solicitat in mod deosebit. Informeaza-te asupra evenimentelor care au loc in jurul tau: in familia ta, in viata prietenilor tai, in tara ta, pe glob. Pentru a retine mai usor numele unei persoane pe care abia ai cunoscut-o, fa o asociere intre acea persoana si numele pe care il poarta.

Nu lasa stresul sa te afecteze
Stresul si starile depresive afecteaza memoria si impiedica buna functionare a acesteia. Stresul diminueaza capacitatea de concentrare, iar atentia ta se indreapta spre acele probleme care fac obiectul depresiei. Pune-ti in aplicare propriile metode de lupta impotriva stresului. Linisteste-te si gandeste pozitiv! Optimismul si increderea in sine sunt arme redutabile cu care putem lupta impotriva stresului. Eliminand energiile negative, ne pastram vie memoria.

Minte sanatoasa in corp sanatos
O memorie sanatoasa depinde si de un organism sanatos. Intretinandu-ti organismul, implicit iti intretii si memoria. Exercitiile fizice si mersul pe jos asigura o buna oxigenare a creierului. Acestora li se adauga o alimentatie corecta, formata din fructe, legume si peste. Consuma cat mai mult spanac, banane, mere, cereale, morcovi, precum si verdeturi.

Toate aceste alimente contin vitamine si minerale necesare unei functionari normale a creierului. Apeleaza la pastilele care imbunatatesc memoria doar atunci cand nu iti poti procura necesarul de vitamine din dieta ta zilnica.

Somnul de bebelus
Un program de somn normal presupune 6-8 ore pe noapte. Profita de acele cateva ore in care organismul isi cere dreptul la odihna si lasa memoria sa se reimprospateze. Este bine ca dupa-amiaza sa eviti cafeaua, sucurile si bauturile ce contin cofeina. Evita si bauturile alcoolice. Calitatea somnului tau depinde de acest lucru. Daca ai probleme cu somnul, apeleaza la sfatul unui medic specialist. Nu apela la somnifere decat la recomandarea acestuia. Luate in doze prea mari, somniferele pot duce la scaderea eficientei memoriei.

Glucoza
Neuronii nostri se hranesc cu acest “aliment”. Glucoza are o influenta benefica asupra memoriei de lunga durata. Prin urmare, este indicat sa asiguram organismului nostru doza optima de glucoza din sange. Trebuie sa facem acest lucru fara sa exageram. O cantitate peste medie de glucoza in sange poate duce la aparitia unor boli precum diabetul zaharat. Prin mesele fixe se asigura o eliberare graduala a glucozei in sange.

Incearca sa tii cont de aceste sfaturi pentru a-ti prelungi frumusetea mintii si a trupului. Cu siguranta avem nevoie de o minte frumoasa si un corp sanatos si pentru mai tarziu.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment