Există numeroşi factori responsabili de apariţia afecţiunilor ochilor. Printre acestea se numără infecţiile, traumele oculare, rănirea zonei respective sau vârsta înaintată a pacienţilor. Cea mai comună infecţie oculară este conjunctivita. Prin respectarea unor măsuri de precauţie, multe dintre aceste probleme pot fi minimalizate, amânate sau chiar evitate.

Toate infecţiile oculare sunt contagioase şi necesită o igienă strictă pentru a se evita răspândirea infecţiei. În cazul în care purtaţi lentile de contact, este foarte important să vă spălaţi şi să vă clătiţi foarte bine pe mâini înainte de a intra în contact cu acestea.
Infecțiile, traumele oculare, vârsta înaintată a pacienților -  factori responsabili de apariția afecțiunilor ochilor
Specialiştii oftalmologi sfătuiesc femeile ca înainte de a pune lentilele de contact să nu folosească produse de machiaj, pentru a evita situaţia în care o particulă de rimel sau de pudră pătrunde în spaţiul dintre lentilă şi ochi, cauzând iritaţii şi chiar infecţii. Pentru curăţarea lentilelor trebuie folosite întotdeauna soluţiile speciale, respectând indicaţiile oferite de medic sau cele prezente pe prospect.

Este important ca examinarea ochilor să se facă în mod regulat, cel puţin o dată la doi ani, atât pentru prescrierea lentilelor de contact potrivite, acolo unde este necesar, cât şi pentru diagnosticarea timpurie a unor posibile afecţiuni oculare.

Întotdeauna se pot întâmpla accidente, din acest motiv este important să ştim cum să reacţionăm. În momentul în care simţim că ne-a intrat ceva în ochi, trebuie să evităm pe cât posibil să ne frecăm ochiul, chiar dacă aceasta este prima noastră reacţie.

Trebuie să se încerce producerea de lacrimi prin mişcare pleoapei superioare, pentru eliminarea corpului străin. Dacă această metodă se dovedeşte ineficientă, acoperiţi-vă ochiul cu o bucată de bandaj şi apelaţi la un medic.

Măsuri de prevenire a afecţiunilor oculare
1 O noapte de odihnă este foarte benefică pentru sănătatea ochilor.

2 Ochii obosiţi pot fi trataţi prin aplicarea unor felii de castravete sau a pliculeţelor reci de ceai în această zonă, timp de 10 minute, pentru redarea prospeţimii pielii.

3 O dietă potrivită este, de asemenea, importantă deoarece poate amâna instalarea unor afecţiuni oculare legate de înaintarea în vârstă, ajutându-ne în acelaşi timp să ne păstrăm sănătatea generală a ochilor. Spanacul, prazul, afinele şi peştele sunt alimente cu proprietăţi recunoscute în menţinerea sănătăţii oculare.

4 Prin renunţarea la fumat, ochii nu mai sunt atât de sensibili şi deshidrataţi. Fumul de ţigară provoacă iritarea vaselor de sânge din spatele ochilor, acest lucru ducând la apariţia unei degeneraţii maculare premature care în timp poate duce la pierderea văzului.

5 Protejarea ochilor cu ajutorul ochelarilor este foarte importantă şi în condiţii de soare intens, în timpul verii sau iarna la schi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment