Constipația reprezintă cel mai frecvent simptom digestiv, cel mai ușor de recunoscut și (în afară de afecțiunile organice ce reclamă o terapie specifică) cel mai simplu de tratat prin mijloace igenico-dietetice.

Cauzele constipației
Constipația definește destul de inexact câteodată, o defecație dificilă, însoțită de efort și uneori durere, prelungită (mai mult de 10 - 15 minute), rară (mai puțin de 3 ori pe săptămână), care lasă impresia de evacuare incompletă, a unui scaun cu duritate și uscăciune excesivă.
Constipația, cel mai frecvent simptom digestiv
De multe ori este funcțională, fiind provocată de un regim alimentar sărac în fibre, hidratare insuficientă, sedentarism, stare fiziologică (graviditate, înaintare în vârstă) sau de factori psihologici (grabă, stres, nerespectarea unei ritmicități a defecației, inhibarea reflexului din considerente sociale etc.).

Uneori poate fi organică, dată de obstrucții digestive: stenoze, aderențe, hernii strangulate, volvulus ("răsucire" a unui segment digestiv) sau de diferite afecțiuni ale colonului - inflamații, hemoroizi sau fisuri, megacolon, tumori (diverticuli, polipi sau cancer). În alte situații este vorba de o afecțiune generală: diabet zaharat, insuficiență renală, ciroză, hipotiroidism, hipo sau hipercalcemie, lupus, amiloidoză, dermatomiozită, fibroză uterină, chist ovarian, hipertrofie prostatică, boli neurologice (accident vascular cerebral, tumori sau traumatisme medulare, neuropatii periferice), anxietate, depresie.

În urma administrării de medicamente
Constipația mai poate surveni ca o reacție adversă după administrarea unor medicamente - antihistaminice, antipsihotice, antiparkinsoniene, antispastice, antiacide, diuretice, preparatele cu fier, blocante ale canalelor de calciu, chimioterapice etc.

Constipația este însoțită de: balonare, disconfort abdominal, grețuri, vărsături, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare. Foarte importante sunt câteva simptome asociate care sugerează cancerul colo-rectal - alternanta constipație – diaree, prezența de sânge în scaun (în timp ce sângele pe suprafața scaunului indică existența de hemoroizi sau fisuri anale), scaune subțiri ca un creion, scădere în greutate. Pentru a preciza diagnosticul, medicul va face un examen fizic general, completat cu un tuşeu rectal, la care se adaugă examenul coprologic, iar dacă vârsta bolnavului este peste 45 de ani sau dacă există anumite suspiciuni se va indica un tranzit baritat, o sigmoidoscopie sau colonoscopie.

Tratamentul constipației
De multe ori, tratamentul constipației constă din simple măsuri igenico-dietetice - respectarea reflexului de defecație și dezvoltarea unei rutini legate de el, astfel ca scaunul să apară regulat, cam la aceeași oră, într-o perioadă a zilei mai liniștită, mai puțin solicitantă, practicarea exercițiului fizic minimum o jumătate de oră pe zi (jogging, înot, ciclism sau pur și simplu mersul pe jos).

Alimentația corectă
Dieta trebuie să includă fibre, între 20 și 35 grame pe zi, consumate ca atare din alimente, fie sub forma suplimentelor. Astfel, se indică un regim alimentar bogat în fructe proaspete, uscate sau sub formă de sucuri, mai ales caise, prune, pere, struguri, cireșe, legume (varză, conopidă, broccoli, castraveți, salată verde), leguminoase (fasole, mazăre), cereale integrale, pâine neagră, tărâțe. Este bine să se limiteze consumul alimentelor sărace în fibre (brânzeturi, carne), măcar pentru o perioadă și mai ales să se evite alimentele procesate (pâine albă, înghețată, prăjituri, chipsuri, bomboane, mâncare tip fast-food).

Alimentația trebuie însoțită de o hidratare corectă, adică 2 litri (8 - 10 pahare) de apă zilnic, cu evitarea cafelei, alcoolului și sucurilor gazoase care ,,usucă" scaunul. Trebuie precizat că, în lipsa unei hidratări corecte, consumul fibrelor alimentare este ineficient. Dacă dieta se dovedește ineficientă, se pot asocia o perioadă limitată laxative (care sunt interzise însă copiilor). Local se pot indica supozitoare sau efectuarea de clisme. În cazul unei etiologii organice, tratamentul medical sau chirurgical este de strictă specialitate.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment