Anemia feriprivă (lipsa fierului în organism) are ca simptome amețeala, stările de oboseală și palpitațiile. O alimentație echilibrată, pe bază de legume, fructe, carne de pasăre și ouă ne asigură necesarul zilnic de fier. Maladia se manifestă indiferent de vârstă sau de greutatea corporală și este mai frecventă primăvara și iarna, ca urmare a lipsei alimentelor care ne asigură necesarul de fier.

În cele mai multe cazuri, pacienții nu-și dau seama ce au. Circa 90 % din pacienții care se prezintă la medic crezând că suferă de anemie manifestă în realitate simptome cauzate de astenie, epuizare și oboseală. Anemia apare ca urmare a micșorării numărului de celule roșii din organism și se manifestă atunci când nivelul de oxigen din corp este sub nivelul normal, organismul ajungând să fie suboxigenat.
Anemia, lipsa fierului în organismSimptomele anemiei
Simptomele anemiei diferă în funcție de cauză: lipsa fierului în organism, deficitul de vitamine (în special de vitamina B9 și B12), existența unor boli cronice precum cancerul sau artrita reumatoidă, sau prezența unor afecțiuni ale măduvei spinării. Când anemia este cauzată de lipsa fierului, bolnavul este palid, respiră accelerat, cu greutate și are dureri abdominale. În timp, pierde vizibil în greutate.

Diagnosticare prin teste de sânge
Anemia este diagnosticată în urma analizării simptomelor pacientului și a realizării unui test de sânge care măsoară nivelul hemoglobinei, al acidului folic, al vitaminei B12 și al bilirubinei din sânge. Dacă valorile nu se încadrează în limitele normale (4 - 5 milioane de celule roșii și 11 - 13 grame de hemoglobină în sânge), avem de-a face cu simptome clasice ale anemiei.

Predispoziție la anemie
Cele mai frecvente cauze ale apariției anemiei feriprive sunt: alimentația deficitară și hemoragiile. Bebelușii hrăniți cu produse lactate artificiale sunt mai expuși riscului de a suferi de anemie, deoarece laptele praf și cel de vacă au o concentrație de fier mai mică decât cel de mamă. Femeile, de asemenea, riscă să sufere de anemie, în primul rând ca urmare a pierderii mari de sânge în perioada menstruației. Copiii aflați în stadiul de creștere sunt și ei expuși bolii, dacă în această perioadă nu beneficiază de o alimentație corespunzătoare.

Conform specialiștilor, doza zilnică recomandată de fier este de 9 mg / zi pentru femeile cu vârsta de peste 55 de ani și bărbații de peste 65 de ani și 10 mg / zi pentru copiii între 10 și 12 ani.

Alimente bogate în fier
  • ficat de pasăre - 9,1 mg / 100 g;
  • friptură de vită - 7,9 mg / 100 g;
  • gălbenuş de ou - 5,7 mg / 100 g;
  • pate - 6,1 mg / 100 g;
  • carne de pasăre - 2,6 mg / 100 g;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment