Conjunctivita (ochii roșii) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale ochilor și reprezintă inflamația, de cele mai multe ori de cauză infecțioasă a conjunctivei. Conjunctiva este o membrană transparentă, ce acoperă o parte a globului ocular și căptușește interiorul pleoapelor.

Cauzele conjunctivitei
Printre cauzele conjuctivei se numără infecțiile cu virusuri, bacterii, alergii, diverse contacte cu substanțe iritante, un corp străin la nivelul globului ocular.
Conjunctivita, cauze, tipuri și simptome
Conjunctivele virale și bacteriene
Aceste tipuri de conjunctivite pot afecta unul sau ambii ochi. De obicei, infecțiile virale care produc conjunctivite sunt însoțite de o secreție apoasă sau mucoasă. Cele bacteriene produc o secreție mai consistentă, de o culoare galben-verzuie și pot fi asociate cu infecții respiratorii sau faringiene.

Ambele tipuri de conjunctivite de multe ori sunt asociate de răceli și sunt destul de contagioase.

Conjunctivitele alergice
Afectează ambii ochi și sunt o reacție a organismului la diferiți factori alergeni (de exemplu, polen).  Drept urmare, organismul începe să producă niște substanțe, numite imunoglobuline, care sunt anticorpi ce duc la eliberarea în regiunea globului ocular a histaminei, o substanță inflamatoare.

În plus, conjunctivita alergică este însoțită de unele simptome și în alte părți ale organismului: mâncărimea pielii, creșterea secreției nazale, strănuturi, lăcrimarea ochilor ș.a.

Contactul cu unele substanțe chimice, de asemenea poate produce conjunctivita. În cazurile ușoare, spălatul ochilor cu apă curată înlătură factorul care a provocat conjunctivita și roșeața dispare în câteva zile.

Simptomele conjunctivitei
- mâncărimea ochilor;
- roşeaţa ochilor;
- senzaţie neplăcută la nivelul ochilor;
- lăcrimare;
- secreţii mucoase, apoase sau purulente;
- vedere înceţoşată;
- sensibilitate crescută la lumină;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment