Infecțiile nosocomiale se referă la patologiile infecțioase asociate asistenței medicale, obținute în urma suportării sau acordării asistenței medicale, în cursul spitalizării sau în condiții de ambulator. Așadar, ele reprezintă infecții ce se pot contacta când suntem spitalizați sau primim îngrijire medicală în condiții de ambulator.
Cum ne putem proteja de infecțiile nosocomiale
Infecțiile nosocomiale pot fi dezvoltate atât de pacienți, cât și de personalul medical și nu se întâlnesc exclusiv în spitale.

Nu se consideră infecții nosocomiale:
- patologia care este în incubație la momentul internării;
- patologia care se manifestă la momentul respectiv;
- infecțiile transmise transplacentar (de la mamă la făt);
- infecțiile dobândite de nou-născut la trecerea prin canalul genital matern, în timpul nașterii;
- reactivarea unei infecții latente (de ex.: herpesul simplex);
- complicațiile intrainfecțioase sau extinderea în timpul spitalizării a unei infecții prezente la internare;

Aceste infecții reprezintă o problemă majoră ce vizează atât siguranța pacientului, cât și calitatea îngrijirilor medicale. Supravegherea și prevenirea acestora trebuie să fie o prioritate în orice unitate medicală.

În fiecare zi, pacienții pot dezvolta astfel de infecții în timp ce sunt tratați pentru cu totul altceva. În cele mai multe cazuri au impact emoțional devastator asupra pacientului, efecte medicale și nu în ultimul rând financiare. De asemenea, în anumite cazuri pot fi și mortale.

Conform Centrului de control și prevenire al bolilor (CDC din Statele Unite), 1 din 25 de pacienți ajunge să dobândească infecție nosocomială. Circa 44% dintre aceștia sunt pacienți cu vârsta de 65 de ani sau chiar mai în vârstă.

În organismul uman, există anumite zone sau organe care sunt mai vulnerabile la acțiunea germenilor ce conduc la apariția infecțiilor, cum ar fi:
- sistemul circulator;
- tractul urinar;
- tractul gastrointestinal;
- plămânii;
- plăgile operatorii;

Germenii cei mai comuni care duc la apariția acestor infecții sunt: Clostridium Difficil, Stafilococul Auriu, Enterobacteria, Enterococul.

Infecțiile nosocomiale se pot transmite atât de la pacient la pacient cât și de la personalul medical la pacient sau invers, folosind calea aerului (strănut, tuse), prin contact direct cu suprafața corporală a pacientului (prin atingere, palpare, percuție etc), prin contact indirect cu obiecte contaminate, prin acte invazive.

În procesul de vindecare, rolul important nu revine doar medicului, tratamentului sau aparaturii de ultima generație, ci în primul rând revine pacientului.

Care sunt recomandările pentru pacient pentru a nu contracta o infecție nosocomială?
Comunicarea cu medicul
Întrebați despre orice nelămurire sau teamă ce apare. Cereți informații despre tratamentul dumneavoastră. Dacă urmează să fiți supuși unei proceduri chirurgicale (unei operații) întrebați ce puteți face pentru a reduce riscul apariției unei infecții.

Mâinile curate
Asigurați-vă că medicul sau asistenta care se ocupă de dumneavoastră se spală pe mâini înainte de a vă atinge.

Atenție la medicamente
Fiți precauți în ceea ce privește antibioticele. Întrebați dacă au fost efectuate teste înainte de a vă fi administrat medicamentul.

Cunoașterea semnelor și simptomelor unei infecții
Unele infecții ale pielii se manifestă prin roșeață, durere, scurgeri la nivelul cateterului sau la nivelul plăgilor operatorii. Spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți aceste simptome.

Diaree severă
Comunicați medicului dacă ați avut 3 sau mai multe episoade diareice în ultimele 24 de ore și dacă ați luat sau nu vreun antibiotic.

Se presupune că aproximativ 20 – 30 % dintre infecțiile nosocomiale ar putea fi prevenite printr-o igienă riguroasă și prin programe de control. Infecțiile date sunt inevitabile. Prin diferite programe implementate de Organizația Mondială a Sănătății se încearcă pe cât posibil reducerea numărului de bolnavi.

Add comment

Security code
Refresh

RECENT

Rolul și funcțiile medicului epidemiolog
01.11.2017

• realizarea supravegherii epidemiologice a sănătăţii publice la nivel teritorial, municipal, regional şi naţional;
• determinarea  [ ... ]

O persoană moare la fiecare 5 minute din cauza aerului poluatO persoană moare la fiecare 5 minute din cauza aerului poluat
02.05.2017

Un studiu al University of East Anglia (UEA) a dezvăluit scala globală a morților premature cauzate de aerul poluat având originea în a [ ... ]

Boala Lyme: cauze și simptomeBoala Lyme: cauze și simptome
25.04.2017

Boala sau infecția Lyme este afecțiunea cauzată de bacteria care aparține familiei Borrelia burgdorferi. Infecția se transmite prin mu [ ... ]

Ion Popușoi, academician
25.04.2017

Ion Popușoi s-a născut la 6 ianuarie 1924. Este doctor habilitat în științe biologice (1964), profesor universitar (1971), membru cores [ ... ]

Andrei Crușinschi, traumatolog-ortopedAndrei Crușinschi, traumatolog-ortoped
20.04.2017

Andrei Crușinschi s-a născut la 16 noiembrie 1948 și este originar din satul Scăeni, raionul Dondușeni. Și-a făcut debutul în carier [ ... ]

Cancerul endometrial, celulele mucoasei care tapeteaza uterul se inmultesc rapidCancerul endometrial, celulele mucoasei care tapeteaza uterul se inmultesc rapid
19.04.2017

Cancerul endometrial apare când celulele mucoasei care tapetează interiorul uterului se înmulțesc rapid și necontrolat. Ce declanșeaz [ ... ]

Boala Menetrier, o maladie digestiva raraBoala Menetrier, o maladie digestiva rara
19.04.2017

Boala Menetrier reprezintă o maladie digestivă rară, ce afectează mucoasa gastrică. Stomacul este tapetat pe interior de o mucoasă ce  [ ... ]

Metode simple pentru accelerarea metabolismuluiMetode simple pentru accelerarea metabolismului
19.04.2017

Metabolismul reprezintă ritmul în care corpul consumă energie și caloriile în plus.

Carbohidrații rafinați
Carbohidrații rafinați, cu [ ... ]

Alte articole...
2016 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment