Știați că...

Curiozități despre ficat
Ficatul este cel mai mare organ intern al corpului. La adult, greutatea ficatului  este de 2 - 2,5 kilograme. În săptămâna a 10-a de sarcină, ficatul fătului cântărește jumătate din greutatea corpului.

Curiozități despre oase
Scheletul unei persoane adulte cântărește aproximativ 8 kilograme și este format din 206 oase.

Curiozități despre rinichi
Zilnic, prin rinichii noștri trec 1700 - 2000 de litri de sânge. În același timp, în rinichi sunt filtrați circa 180 de litri de lichid. Cea mai mare parte a lichidului filtrat în rinichi se întoarce în organism și doar 1 - 1,5 litri sunt eliminați ca urină.

Curiozități despre plămâni
Suprafața respiratorie a plămânilor este formată din circa 400 de milioane de alveole.

Curiozități despre stomac
Stomacul reprezintă porțiunea cea mai dilatată a tubului digestiv, asemănătoare unui rezervor. Volumul stomacului alternează de la 50 ml, atunci când nu am mâncat nimic, până la 750 ml și chiar mai mult, după ce am mâncat. În partea inferioară, stomacul se continuă cu prima porțiune a intestinului subțire. Acesta este cea mai lungă secțiune a tubului digestiv, lungimea lui variind de la 2,5 la 5 - 6 metri.

Curiozități despre intestin
Circa 70% dintre celulele sistemului imunitar se găsesc în intestin. Aici trăiesc peste 1.000 de specii de bacterii sănătoase care luptă cu microbii. Bacteriile date populează intestinul nostru încă din primele zile de viață.

Curiozități despre piele
În cazul unui adult, pielea reprezintă circa 16% din greutatea corpului și are o suprafață de 1,7 - 1,8 metri pătrați. Anual, de pe suprafața pielii sunt înlăturate circa 200 g celule moarte. Până la vârsta de 25 de ani, celulele care îmbătrânesc sunt înlocuite la fiecare 28 de zile, lăsând pielea netedă.
 
Curiozități despre inimă
Inima pompează 5 litri de sânge pe minut în stare de repaus și 25 litri dacă facem efort fizic. La majoritatea oamenilor, inima are între 60 și 80 de contracții pe minut. În cazul sportivilor, inima are doar 40 de contracții pe minut. Chiar și în aceste condiții, ea pompează tot 5 litri de sânge pe minut. În mod normal, inima cântărește 200 - 300 g. În cazul anomaliilor valvelor cardiace, inima se poate dezvolta excesiv, iar greutatea să ajungă la 700-900 g.

Curiozități despre păr
Pe suprafața corpului nostru se găsesc circa 5 milioane de fire de păr, cele mai multe fiind în zona capului. Fiecare fir de păr este programat să trăiască 4 - 8 ani, apoi cade și altul îi ia locul.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment