Edinetul, desi are statut de oras, mai întruneste si caracteristicile unui sat. In primul rînd, prin faptul ca majoritatea locuitorilor se cunosc personal între ei.

Iar cînd e vorba de Vasile Sofronie, el este cunoscut înca în multe alte local itati din preajma si de mai departe. „Vina" pentru aceasta popularitate o poarta functia (functiile), pe care o exercita domnia sa: e director al Centrului de Medicina Preventiva si al postului de radio cu sugestiva denumire „Sanatatea". E medic de categorie superioara si doctor în stiinte, dar si radiojurnalist, moderator si prezentator de emisiuni.
Intre doua muze
In situatia cînd foarte multi semeni abia de-si ispasesc „pacatele" în fata unei singure profesii, exemplul lui Vasile Sofronie este molipsitor - sa se închine concomitent la doua muze. Si o face cu aceeasi daruire. Faptul constituie o dovada elocventa ca eroul acestui crochiu este dotat cu harnicie de taran si capacitati organizatorice de comandant militar.

Cînd cu 5 ani în urma multi s-au aratat sceptici în ce priveste ideea deschiderii unui radiou la Edinet, el nu s-a lasat pîna cînd nu a vazut-o realizata. Pentru ca astazi locuitorii din Moldova de Sus sa se bucure de posibilitatea de a primi în casele lor un post de radio pe plac.

Peste 700000 de oameni receptioneaza semnalul radioului „Sanatatea" pe frecventele 68,89 MHz si 107,9 FM, raza de emisie a caruia este de circa 70 km.

"Sanatatea" e un post de radio oarecum unic în felul sau. Dupa cum indica si denumirea, el abordeaza cu preponderenta probleme legate de sanatate - începînd cu notiuni elementare de igiena si terminînd cu ultimele descoperiri stiintifice în domeniu.Toate emisiunile sînt proprii, la realizarea lor participa atît medicii institutiilor de profil din teritoriu si din raioanele învecinate, cît si din capitala.

O buna parte dintre emisiuni sînt realizate de elevi -voluntari din scolile si liceele din oras. Important e faptul ca toate emisiunile sînt realizate în baza materialului autohton. Autorul si prezentatorul multora dintre ele este chiar Vasile Sofronie. Dumnealui nicicînd nu s-a limitat doar la dirijarea procesului. Anume la emisiunile sale parvin numeroase mesaje si apeluri telefonice - datorita cunostintelor vaste în multe domenii, experientei de viata, întretine discutii cu diferite persoane. în cadrul emisiunilor în calitate de invitati are functionari de stat, politicieni, oameni simpli de la tara.

Catre ultimii manifesta o grija si un respect aparte. Provenit dintr-o familie de tarani si locuind pîna în prezent în vechea casa parinteasca, Vasile Sofronie cunoaste prea bine greutatile celora care sînt „talpa tarii". De la parinti a mostenit si respectul pentru cel ce munceste si dragostea fata de sat. E un mester neobosit si dibaci - multe lucruri le confectioneaza cu propriile brate. La serviciu tot timpul se implica în lucrarile de constructie, reparatie, chiar si biroul si 1-a amenajat dupa propriul gust.

Mai are dumnealui înca o pasiune - îi place foarte mult sa cînte la instrumente muzicale, iar interpretarea unei melodii solo la trompeta 1-a învrednicit cîndva cu un loc de frunte la un concurs de prestigiu. Poate datorita si acestei pasiuni emisiunile radioului sînt concepute cu mult gust, selectarii muzicii acordîndu-i-se tot atîta grija, ca si selectarii materialului factologic.

Atît îndelungatul si anevoiosul proces de deschidere a acestui radiou, cît si în prezent, destul de bine îi prind cunostintele pe care le are în domeniul tehnicii. Multe lucrari de instalare si reparatie a utilajului radio le realizeaza personal - acest lucru îi permite sa economiseasca si niste bani, care niciodata nu sînt prea multi, deoarece organizatia ce o gestioneaza este una nonguvernamentala si nonprofit.

Impresionati de cunostintele tehnice, pe care le poseda medicul si jurnalistul Vasile Sofronie, multi îl întreaba de ce nu a urmat Politehnica. El însa raspunde ca tot timpul a fost atasat mai mult de medicina.

În cele aproape trei decenii de activitate medicala neîntrerupta, de griji si cautari, a avut suficient timp de a se convinge de rolul, valoarea si importanta educatiei pentru sanatate ca factor de protejare si prevenire a îmbolnavirilor.

Munca de zi cu zi în acesti ani i-a întarit convingerea ca nu se poate vorbi de sanatate publica, de medicina omului sanatos, fara educatia sanitara. Practica medicala fara profilaxie este de neconceput, iar profilaxia fara educatie pentru sanatate - de neînchipuit. Deaceea directorul postului de radio „Sanatatea" acorda multa atentie acestor probleme.

Fiind mereu în cautare, dumnealui a implementat în practica si o serie de reforme în domeniul ocrotirii sanatatii, are publicate circa 30 articole, precum si teza de doctor, este autorul a doua inovatii în medicina. Drept confirmare a calitatilor pe care le poseda, muncii neprecupetite Vasile Sofronie este decorat cu medalia Universitatii de Stat de Medicina si Farmacie „Nicolae Testemiteanu".

Cu toate ca a realizat deja multe fapte demne, Vasile Sodronie, modest din fire, sustine ca-si face doar datoria. îl framînta ziua de mîine a radioului „Sanatatea", dorind ca el sa-si extinda aria de emisie pe întreg teritoriul tarii. îl podidesc grijile pentru sanatatea populatiei si se straduie sa-si aduca aportul la aceasta cauza nobila prin mijloacele de care dispune, inclusiv emisiunile radiofonice.

Sîntem siguri ca si de acum înainte pe toate le va orîndui gospodareste. Folosindu-ne de ocazia ca în prima zi a Anului Nou, 2005, Vasile Sofronie îsi marcheaza jubileul de 50 de ani, îi dorim multa sanatate, bucurie, pace în suflet si în casa.
La multi ani!
(Marian Pocaznoi, PANORAMIC TV)

Felicitari
Pentru aport considerabil in domeniul ocrotirii sanatatii, contributie personala la perfectionarea Serviciului sanitaro-epidemiologic de Stat si cu prilejul jubileului de 50 de ani, d-lui Vasile Sofronie - medic-sef a CMP Edinet se decerneaza diploma de onoare si un premiu banesc de un salariu lunar. (Ministrul Sanatatii, Andrei Gherman, Ord. 119 p.6 din 27.12.04)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment