Interviu cu d-na Adela Manoil,coordonator de programe la radio Sanatatea

În viata sunt multe momente, cînd e bine sa stii a acorda un prim ajutor în caz de hipertermie, a trata un guturai sau prelucra o rana, nemaivorbind de elementarele notiuni de alimentatie rationala, regim de munca si odihna, vitamine, etc. – a tot ceea ce se subîntelege prin modul sanatos de viata.

Un valoros bagaj de cunostinte la subiectele susmentionate si la multe altele, nu mai putin importante si utile, au posibilitatea de a acumula toti locuitorii regiunii de nord a tarii de vre-o cinci ani încoace printr-o modalitate destul de originala, totodata fara mari eforturi si pierdere de timp, si anume prin intermediul unui post de radiou cu sugestiva denumire “Sanatatea”.
“Arta prevenirii” si “arta vindecarii” sunt la fel de importante
Si pentru ca emisiunile acestuia sa fie într-adevar utile, atît pe placul, cît si pe întelesul tuturor, ca, eventual, ascultatorul sa nu fie nevoit sa apeleze la dictionarul termenilor medicali pentru a întelege tîlcul vorbelor, o mare atentie se acorda selectarii materialului si plasarii lui în programele acestui post de radiou, oarecum unic în felul sau, cel putin la noi în Moldova.

În mare masura raspunderea pentru acest lucru o poarta coordonatorul de programe, dna Adela Manoil.

- D-na Adela, cum va descurcati în postura de coordonator de programe la un radiou ce vine astazi sa se îngrigeasca de sanatatea a peste 700.000 radioascultatori-daca nu gresesc, acesta este numarul celora ce la moment va pot receptiona semnalul?

- Sincera sa fiu, raspunderea este extraordinar de mare, programul deosebit de pretentios, cheia succesului fiind priceperea, daruirea si nu în ultimul rînd seriozitatea cu care se atîrna catre tot ceea ce facem întreaga noastra echipa.

Pretuiesc oamenii, care stiu sa-si faca bine lucrul, si fac tot posibilul sa ma aflu cît mai mult în cercul lor.

- Si de cît timp sunteti în componenta acestei echipe?

- Suntem împreuna de la bun început, practic, am asistat la “nasterea” acestui post de radiou. Cu dl. Vasile Sofronie, medicul, doctorul în stiinte medicale, mai tîrziu fondatorul si directorul acestuia, am lucrat multi ani în cadrul Centrului de Medicina Preventiva Edinet.

Dintotdeauna m-au atras stiintele biologice, mai ales medicina, si înca din copilarie ma vedeam mare cercetator stiintific într-un laborator modern, în compania virusilor, bacteriilor, rechetiilor si altor “minuni” de la radacina arborelui genealogic, descoperind vaccinuri miraculoase si salvînd omenirea de toate bolile. În familia mea, însa, toti au fost pedagogi si urmînd dorinta tatalui meu care considera ca anturajul unor elevi cuminti si ascultatori ar fi mai potrivit pentru mine, în 1989 am absolvit facultatea de litere a Institutului Pedagogic din Balti.

Însa soarta a decis pentru ambii. Astazi rezultatul “aspiratiilor” mele si a familiei reprezinta o simbioza a celor doua profesii. Cu timpul am înteles ca nu chiar atît de mult conteaza ce fel de munca îti alegi, principalul este daca poate si doreste omul sa munceasca sau nu. De aceasta depind succesele sau insuccesele lui.

- Apropo, daca vorbim de succes, considerati ca cei de la radio “Sanatatea” se bucura de el?

- A vorbi de succesul propriu nu mi se pare tocmai potrivit. Nicicînd nu l-am asteptat- atît cît am muncit cu totii de dimineata pîna seara tîrziu.

Atît mie, cît si colegilor mei, ne-a fost foarte greu la început, deoarece studii speciale în domeniul radiojurnalisticii sau cel putin experienta nu am avut nici unul. A fost o situatie noua si toti am învatat, însa aceasta a fost pentru moment calea cea mai potrivita, deoarece nu prea “ratacesc” astazi prin provincie jurnalistii.

Am început de la 2 ore emisie pe zi, apoi au fost 4, 6, 12, iar în prezent radioul “Sanatatea” emite 24 de ore fara întreruperi. Toate emisiunile sunt proprii, majoritatea lor în limba romîna.

Avînd menirea sa-i familiarizeze pe ascultatori cu cele mai necesare notiuni de igiena, de acordare a primului ajutor în caz de necesitate, de întarire a organismului si combatere a factorilor de risc, radio “Sanatatea” a fost si va fi si în viitor un consilier de nadejde al sanatatii omului. Ramîne numai ca acesta sa cunoasca si sa însuseasca cît mai corespunzator toate cele informatii si sfaturi care zilnic sunt transmise prin intermediul emisiunilor “Sfatul medicului”, “Specialisti la microfon”, “Medicul familiei”, “De la lume adunate” si nu în ultimul rînd prin intermediul “Divertismentului medical-muzical” – un magazin de informare medicala si sociala, noutati si curiozitati din domeniul stiintelor biologice din toata lumea si pentru toata lumea, plus multa muzica de calitate, deoarece pentru nimeni nu e secret ca buna dispozitie sustinuta prin muzica contribuie la pastrarea sanatatii. Si cu toate ca avem nu putine emisiuni cu caracter cultural, educativ, economic, politic, etc, totusi cea mai mare atentie se acorda aici educatiei pentru sanatate, care nu este o munca deloc usoara, cum ar parea la prima vedere, pentru ca presupune convingerea, preocupare, interes, documentare, o conceptie, o îmbinare a tuturor mijloacelor si posibilitatilor de care dispunem. Deaceia cei ce nu reusesc tot timpul sa ne asculte sau doresc sa revina la informatia ce îi intereseaza au posibilitatea sa urmareasca pagina noastra în Internet www.sanatatea.com. La fel aici plasam si multa informatie referitor la activitatea organizatiei “Sanatatea”, a carei parte componenta este si radioul dat.

- Dar în ce masura contribuie educatia pentru sanatate la întarirea sanatatii, si, ca rezultat, la îmbunatatirea calitatii vietii omului?

- De faptul de e bun sau rau serviciul de asistenta medicala depind nu mai mult de 15% ale sanatatii noastre. Înca 15%- de ereditate si de faptul, cît de generoasa a fost cu noi natura-mama. Restul, adica 70% sunt determinate de modul de viata-doar nu înzadar se zice ca sanatatea noastra se afla în mîinile noastre. Fiecare din noi trebuie sa cunoasca acest lucru si sa se atîrne fata de propria sanatate cu cea mai mare grija. Undeva în fiecare din noi traieste un medic. Si daca pe acesta îl vom putea trezi, atunci alti medici se vor putea odihni.

Aceasta însa nicidecum nu înseamna, ca nu este necesar de a se adresa la medic - personal am trecut prin momente cînd “terapia bisturiului” a fost unica iesire din situatie, iar medicului ce la mînuit îi datorez astazi viata. Însa în majoritatea cazurilor de a spera ca fara propriile eforturi cineva te va trata, e absurd. E necesar de a lucra asupra ta.

- Si care este “reteta” D-voastra personala de sanatate?

- Optimismul si buna dispozitie de obicei îmi sunt cei mai buni medici. Consider ca pentru a pastra sanatatea, trebuie sa stii sa te bucuri de viata, de fiecare clipa a ei, sa fii optimist si bine dispus. E necesar de a vedea în toate mai întîi latura buna. Dificil, dar nu imposibil. De obicei, bunul ni se da cu putinul, raul singur ne gaseste. Bolile si gîndurile negre vin nu de aceea ca tindem catre ele. Posibil, ca putine eforturi depunem pentru a le ocoli.

- D-na Adela, ce, în afara de sanatate, Va mai doriti pentru radioascultatorii D-voastra?

- Daca va fi sanatate, vor fi si toate celelalte ce si le doresc ei personal. Însa deoarece duminica a treia a lui Ciresar mai înseamna si Ziua Lucratorului Medical si a Farmacistului, cei de la radio “Sanatatea”, profitînd de ocazie, vin sa le doreasca si lor multa sanatate, inclusiv celora, care muncesc cu convingerea ca “arta vindecarii” si “arta prevenirii” sunt la fel de importante. (Panoramic TV)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment