Cred, ca nu preamaresc ca numele lui Vasile Sofronie este unul dintre cele mai cunoscute in judetul Edinet. N-am intreprins un studiu special, dar mi s-a creat impresia ca nu e o zi ca Vasile Sofronie sa nu fie prezent la emisiunile postului de radio "Sanatatea" - cu un sfat, cu raspunsuri la intrebari, nemaivorbind de volantele de duminica, care dureaza vreo doua ore. Si apoi, numele lui e tiparit in 10mii de exemplare al ziarului "Sanatatea" ca membru al colegiului redactional. Vasile Sofronie e autorul a mai multor emisiuni pe teme medicale si nu numai la postul local de televiziune AVM. Pe langa toate acestea, pe d-l Vasile Sofronie il cunosc multi in judet ca medic sanitar-sef, directorul Centrului de Medicina Preventiva.

Deci, a fost intemeiata intrebarea ce i-am adresat-o: "Cine totusi, sunteti, d-le Vasile Sofronie?".
Vasile Sofronie - omul care cauta gaseste
Repezit la vorba, dupa cum i-i felesagul, mi-a raspuns fara ezitare: "Cum cine? Sunt medic".

Dl Vasile Sofronie ne-a adus apoi o sumedenie de argumente ce afirma ca preocuparea lui de baza este executarea obligatiunilor de serviciu. Nu intamplator la Edinet se organizeaza diferite zimpozioane republicane pentru studierea experientei acumulate aici. Caci lucrul infaptuit de catre medicii igienisti din judet este organizat pe baza stiintifica. Iar rezultatele pozitive obtinute au fost generalizate de medicul-sef in teza de doctor in stiinte medicale "Optimizarea supravegherii sanitaro-epidemiologice la nivel de teritoriu rural", sustinuta cu succes in anul trecut. Materialul de baza al tezei a servit un ciclu de cercetari intreprinse de medicul Vasile Sofronie, ce au urmarit scopul de a adapta structurile si functiile Centrului de Medicina Preventiva la conditiile existente, precum si obligatiunile functionale ale specialistilor din medicina preventiva, rezultand din conditiile noi ale epidemiologiei contemporane.

Printre altele fie spus, multe din cele expuse in teza se implementeaza cu succes in viata in cadrul serviciului sanitaro-epidemiologic din judet.

Si, poate de la sine, apare intrebarea:
- Parca aceasta e putin pentru un om?

- Daca faci ceva bun sau ai intentii frumoase, e necesar sa le impartasesti si celor care te inconjoara. Aceasta ne-a indemnat sa inauguram cu cativa ani in urma o pagina tematica "Sanatatea" in fostul ziar radional "Desteptarea" din Edinet. Iar in anul 2002 am obtinut un grant de la Directia Dezvoltare si Cooperare din Elvetia, gratie caruia avem posibilitatea sa editam noi insine un ziar de sine statator "Sanatatea" cu periodicitatea o data pe luna si cu un tiraj de 10mii exemplare.

- Bine, ziarul - e de la sine inteles. Dar postul de radio?...
- Stiu eu... e un vis, o ambitie a mea. Daca ati observat, in emisiunile acestui post de radio predomina muzica. Iar muzica e marea mea pasiune. Din copilarie cant la trompeta. La un festival raional din 1970 am ocupat chiar locul al doilea la concursul vocalistilor. Si, cine stie, daca nu deveneam medic, poate ma faceam muzicant.

Inaugurarea postului de radio "Sanatatea", de altfel unicul de specialitate din Moldova, m-a costat nu putin nervi. Si totusi, pana la urma, am reusit sa depasim toate baricadele birocratiei, pentru a avea un post de radio la Edinet, ce emite pe unda de 68,99MHz pe o raza de pana la 60km. Daca la inceput, timpul de emisie nu depasea 2 ore, acum postul nostru emite non-stop. Inaugurand postul de radio, ne-am propus ca sarcina principala propagarea cunostintelor medicale sanitare, organizarea muncii de profilaxie, preintampinarea izbucnirii focarelor de maladii contagioase etc.

Desi postul de radio "Sanatatea" din Edinet are o varsta destul de modesta, activeaza, in temei, in baza entuziasmului colaboratorilor Centrului de Medicina Preventiva, se prezinta bine la nivel de tara. Din cele 50 posturi care activeaza e unicul ce emite numai emisiunile proprii si se plaseaza pe locul al 16-lea. Iar popularitatea de care se bucura postul nostru printre radioascultatori e bine cunoscuta.

- Dle Vasile, dar cum le reusiti pe toate? Doar si activitatea de baza cere multe eforturi.
- In primul rand, tin sa mentionez ca ma bucur de sprijinul activ al colegilor. Serviciile din sectoare sunt conduse de specialisti experimentati ca Alexandru Cotorcea din Briceni, Constantin Poiata la Donduseni si Petru Gasca la Ocnita, Ion Braiescu la Edinet, care organizeaza cu pricepere si tin sub control starea sanitaro-epidemiologica din teritoriu. Mie, in calitate de conducator al serviciului judetean, nu-mi ramane decat sa coordonez activitatea lor. Anume cu eforturi comune, am reusit sa gazificam 3 sedii (din Edinet, Briceni si Ocnita). Datorita sporirii volumului de servicii contra plata si economiilor obtinute, colaboratorilor li s-au majorat salariile cu 30 la suta. Pentru sectorul Briceni s-a procurat un automobil.

Si apoi, ca sa dovedesc cat mai multe, nu ma marginalizez doar la orele din program. Ziua mea de munca incepe la 7.30 si finalizeaza la ora 22.00. De regula, si zilele de odihna tot lucrului sunt dedicate.

- Totusi, probabil, aveti si dvs un oarecare hobby, care necesita o anumita atentie.
- Bineinteles, am si eu pasiunile mele. Imi place sa ascult muzica. Pentru a o practica, nu-mi ajunge timp. De regula, fiecare clipa libera o dedic apiculturii. Traiesc la Parcova in casa parinteasca unde am cativa stupi. Dar, recunosc, si albinele sufera din cauza deficitului meu permanent de timp.

- Dle Sofronie, si ultima intrebare. Care este credo-ul Dvs politic? Daca vreti - raspundeti, daca nu - ma rog...
- N-am ce ascunde. Intotdeauna mi-am expus pozitia deschis. Chiar de la inceputul miscarii de eliberare nationala am sustinut partidele de orientare democratica. Insa, cu timpul, in unele din ele m-am dezamagit, deoarece ele, pur si simplu, lupta pentru putere, pentru impartirea portofoliilor si uita de principalul - interesele popurului. Condamn extremismul si separatismul. Anume din aceasta cauza in anul 1992 am fost nevoit sa parasesc Grigoriopolul, unde dupa absolvirea facultatii, am lucrat sef de sectie la sanepid. Sper ca, pana la urma, Moldova se va integra.

- Sa va auda Dumnezeu. Va multumim pentru interviul acordat si Va doresc succese in vasta Dumneavoastra activitate, in toate bunele Dvs nazuinte.
- Multumesc. (Ion Pirojoc, Curierul de Nord)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment