Restructurarea sistemului de supraveghere sanitaro-epidemiologica in Medicina Muncii este impusa de reformele social-economice din sectorul agrar.

La baza celor 25 colhozuri si 3 sovhozuri din trecut, in raionul Edinet actualmente functioneaza 47 gospodarii agricole colective mixte cu diverse forme de activitate si 3460 godpodarii taranesti individuale, carora le revin 16,5% de pamant arabil.

Inregistrarea gospodariilor noi formate si genul lor de activitate se efectuiaza fara avizul serviciului sanitaro-epidemilogic, ignorandu-se in multe cazuri conditiile de munca, efectuandu-se lucrarile de producere in incaperi neadaptate sau in mediu nefavorabil.
Optimizarea sistemului de supraveghere sanitaro-epidemiologica a conditiilor de munca în sectorul agrar ( V. Sofronie, V. Ciobanu)
Adesea aparatajul tehnologic este uzat si cantitativ insuficient pentru lucrarile de producere. S-a schimbat asolamentul campurilor, s-a diversificat mult sortimentul culturilor in gospodarii. In raion s-au marit suprafetele si numarul gospodariilor colective ce cultiva tutun, aceste lucrari se practica pe larg si in gospodariile taranesti. Unitatile interesate elibereaza gospodariilor taranesti individuale prin intermediul gospodariilor de baza agrochimicate fara nici un control.

Destule obstacole se intalnesc la autorizarea igienica a gospodariilor taranesti, acestea fiind lipsite de baza materiala tehnica si unde activeaza practic toti membrii familiei, rudele. Aici, in majoritatea cazurilor se incalca regulamentul duratei zilei de lucru si securitatea muncii.

S-a largit sfera de activitate a muncitorilor, mecanizatorii indeplinesc cele mai variate lucrari, incepand cu deservirea masinilor agricole si terminand cu lucrari de producere. De asemenea, legumicultorii, livadarii, tutunarii contacteaza cu diverse noxe, factori nefavorabili de munca.

Eficacitatea examenelor medicale efectuate de un medic-internist este joasa, pe parcursul a mai bine de 15 ani, in raion nu s-au depistat suspecti si cazuri de boli profesionale. Criza economica nu permite realizarea planului de masuri de imbunatatire a conditiilor de munca si asanare a sanatatii populatiei.

Acestea si alte momente au o influenta negativa in activitatea de supraveghere sanitaro-epidemiologica a unitatilor economice agricole si necesita modificari. Astazi ar fi binevenite unele documente legislative ce ar determina activitatea CMP la etapa actuala in problemele medico-sanitare, incepand cu participarea CMP la crearea , inregistrarea unitatilor economice, indiferent de apartenenta si capacitatea de producere. Astfel, se va exclude crearea nereglementara a unitatilor economice in lipsa bazei material-tehnice, fara conditii de munca corespunzatoare.

Evidenta completa a unitatilor economice enfluenteaza asupra lucrului de planificare a laboratorului igienic si de supraveghere sanitaro-epidemiologica. Un numar mare de persoane activeaza in conditii nefavorabile fara a fi supusi examenului medical. E decentralizat sistemul de aprovizionare cu aparataj fitotehnic, agrochimicale, mijloace de protectie, haine si mijloace de protectie.

Optimizarea supravegherii sanitaro-epidemiologice in raionul Edinet a dat posibilitate de a avea o influenta mai mare asupra sanatatii muncitorilor si factorilor ce o determina. Una din problemele prioritare este studierea epidemiologica a morbiditatii cu intocmirea planului de masuri de imbunatatire a conditiilor de munca, de asanare si reabilitare a bolnavilor.

Atat prin intermediul televiziunii locale, cat si la sedintele primariei, carmuirilor gospodariilor agricole, populatia raionului este informata despre realizarea planurilor de masuri igienice si starea sanatatii populatiei.

Colaborarea CMP cu agentia de privatizare, cu serviciul cadastral, da posibilitatea de a imbunatati evidenta unitatilor economice pentru corectarea planului de activitate. Anual, sunt precautate listele asolamentului campurilor in gospodariile colective si a profesiilor legate de conditii nocive si nefavorabile de munca. Se intreprind unele masuri de reanimare a sistemului centralizat de aprovizionare cu aparataj fitotehnic, agrochimicale, mijloace de protectie si imbracaminte speciala.

Pentru anul 1999 in sectia Sanatate Publica a CMP Edinet, este preconizata crearea subdiviziunii Medicina Muncii cu noi sarcini si functii, ce va include si unitatea de medic profpatolog. Acestea si alte masuri preconizate vor da posibilitatea de a perfectiona sistemul de asistenta medico-sanitara a muncitorilor din agricultura.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment