Am vorbit in emisiunile precedente despre toleranta si cum trebuie sa fim noi, intelegand acest cuvant in sensul direct al cuvantului dat, am vorbit saptamana trecuta despre cultura pacii, ce reprezinta valorile atitudinii, formele de comportament, care reflecta respectul pentru viata, pentru fiintele umane, demnitatea lor, drepturile omului.

Am vorbit despre respingerea violentei sub toate formele si aderarea la principiile libertatii, dreptatii, solidaritatii, tolerantei, s.a. Am mai vorbit ca trebuie sa intelegem sa facem cat de cat ca popoarele intre ele sa se inteleaga, sa se inteleaga grupurile si indivizii intre ei. Nu stiu daca d-stra, ati studiat saptamana aceasta acest cuvant in dictionare, mi se pare totusi, ca trebuie sa mai facem multe pentru a intelege ce inseamna sa fii tolerant.

"Draga redactie "Faclia", urmaresc cu atentie emisiunile radio si publicatiile d-stra despre toleranta. Am hotarat sa-mi expun si eu parerea in problema data. Eu, cetatean al Pamantului, impreuna cu d-l profesor Pantilu Dragos, am trecut tema "Toleranta". Impreuna cu acest psiholog si profesor, am patruns in aceasta problema a intregului glob. Am discutat, am studiat cazuri si impreuna am ajuns la concluzia ca intoleranta e o boala grea a Terrei, care ar trebui stearsa de pe fata Pamantului. Dupa aceste ore, eu am ajuns la propria opinie, mai bine zis la o hotarare, care pentru mine acum si in viitor va fi o lege.

Eu, cetatean al Pamantului, pledez pentru o societate a Tolerantei, caci toleranta e intelegere si intoleranta nu duce la nimic bun. Caci anume ea este usa pe care intra rasismul, discriminarea rasiala, xenofobia si antisimitismul. Totusi, pana la urma, ne dam bine seama ca de toleranta avem nevoie la orice pas. Pentru a ajunge la bine, avem nevoie de toleranta. Pentru a fi mai buni, avem nevoie de toleranta, pentru capatarea prieteniei, intelegerii si fericirii, avem nevoie de toleranta. Avem nevoie de ea ca de oxigen. Deci eu, cetatean al Europei si al Pamantului, ma angajez sa resping orice alta discriminare rasiala, de antisimitism si xenofobie. Ma angajez sa fiu tolerant, caci eu stiu ca toleranta e o piatra sacra de o temelie, care tine mai apoi sa fie o cladire - o noua societate, o societate toleranta.

Cu drag, Chiliotu Mariana, cl.7, scoala generala moldo-rusa din com. Costesti, jud. Balti."

Cred ca v-ati convins si d-stra, ca avem nevoie de toleranta, mai ales in aceasta societate, cand toti sunt inraiti, cand toti sunt invidiosi, cand toti se gandesc cum sa faca rau altuia. Cred ca trebuie sa ne gandim bine, sa fim mult mai toleranti si sa incercam cat de cat sa intelegem ce vrea sa spuna cineva si ce vrea sa obtina.

Ca de obicei, in toata lumea civilizata, unul din cuvintele ce se folosesc - nu numai in aspect politic, dar si in aspect economic, social - este toleranta. Dar aici apare o intrebare - a sprigini cu adevarat toleranta inseamna a accepta toate felurile de convingeri? De exemplu - rasismul, intoleranta, cred ca nu. Cand oamenii zic ca ei pledeaza pentru toleranta, ei adeseori au in vedere ca sunt impotriva altor oameni ce le impun convingerile lor si ca ei sunt dispusi sa faca in schimb acelasi lucru, dar intru-un mod limitat. Eu zic intr-un mod limitat, pentru ca rar intalnim o persoana toleranta, care sa se abtina si sa nu-i dea intolerantului o lectie de toleranta sau cel putin sa nu mormaie ceva trecatorilor dupa ce contravenientul a plecat.

De fapt, uneori oamenii stiu de ce ei sunt impotriva, dar nu si de ce sunt pentru. Aceasta este o pozitie a slabiciunii. Deoarece atunci cand sunteti impotriva unui lucru, existenta continua a acestui lucru este necesara. De asemenea, aceasta pozitie exclude posibilitatea de a gasi o tovarasie reusita cu cineva care pledeaza pentru un lucru impotriva caruia sunteti d-stra.

Puterea este o atitudine ferma, toleranta fata de lucruri. Imaginati-va o lume plina de oameni, care sunt pentru diferite lucruri - toti capabili sa gaseasca cai de a conlucra impreuna pentru realizarea viselor lor. Efectul va fi mult mai bun decat in conditiile unei lumi unde unii oameni sunt impotriva convingerilor care tin mult la ceilalti. Ca de obicei, vorbim mult despre diversitate si nu pot ca sa continuam emisiunile noastre mai departe - fara a intelege ce inseamna diversitate. Dupa cum s-a mai spus, diversitatea este un semn distinctiv a unei ecosisteme sanatoase si noi trebuie sa primim toate celelalte conceptii cu scopul de a crea un mediu inconjurator sanatos.

Dupa parerea mea, diversitatea nu este o cauza a sanatatii, ci un efect, o ecosistema armonioasa cu o multime de surse naturale, este bogata in specii care vor toate sa primeasca o parte din actiune. Aceasta inseamna ca noi trebuie sa toleram tantarii, gandacii de bucatarie, alti paraziti ce locuesc in casele noastre? Ganditi-va bine si la acest moment. Exista o multime de opinii care nu trebuie sa fie tolerate. Una din cele mai importante schimbari in sanatatea poporului din Roma Antica a fost schimbarea accentului de la lupta cu boala la imbunatatirea conditiilor de igiena a poporului.

O pozitie pentru apa curata a salvat mai multe vieti decat ar putea salva orice pozitie impotriva bolii. La fel si pozitiile impotriva religiei, prostiei, rasismului si alte aspecte ce sunt toate mai putin efective decat pozitiile pentru viata constienta, invatamant etc. (Vasile Sofronie, doctor in medicina)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment