Astazi, cu adevarat, ne apartine puterea, fiindca noi vom decide cine ne va conduce in urmatorii 4 ani in comune, orase, municipii. Este si o zi deosebita prin aceea ca este cea mai democratica zi, fiindca participam la alegeri si luam decizii. De fapt, participarea poporului la alegerile libere si luarea deciziilor este un principiu fundamental al democratiei. De multe ori, cu colegii, discutam despre democratie. Unii sustin democratia, altii zic: "ajunge atata democratie".

In cazurile cand se refera la cineva personal, imediat se spune: "Este democratie, este dreptul meu". Multi cetateni au inteles, si mai continua sa inteleaga, ca democratia este o libertate absoluta de a face ceva fara nici o constrangere exterioara.

Dar cunoastem ce este democratia?
Democratia este o forma de guvernare a unei societati, bazata pe principiul participarii poporului la conducerea statului, este forma de guvernare a statului bazata pe separarea puterilor si pe votul universal. Intr-o societate democratica se asigura luarea deciziilor importante de membrii societatii.

Democratia are si principii fundamentale, care sunt:
- suveranitatea poporului;
- guvernul este alcatuit cu ajutorul celor guvernati;
- domneste majoritatea, iar minoritatea are drepturile sale;
- garantarea drepturilor omului;
- alegeri libere si echitabile;
- limitarea constitutionala a puterii guvernului;
- pluralismul social, economic, politic;
- respectarea valorilor de toleranta, progmatism, compromis.

Democratia nu este numai ceva teoretic, este o realitate, este o modalitate de viata sociala, de conducere politica, de manifestare a valorilor. Pe Terra, democratia s-a implementat in cele mai dezvotate tari ale lumii, in deosebi din Europa si de pe continentul american.

Bineinteles, in unele tari ale lumii, democratia a slujit ca o sursa de conflict, de compromis, de anarhie. De fapt, acestea sunt si dezavantajele democratiei.

In societatea democratica, cetatenii au drepturi, dar si responsabilitati. Drepturile cetatenilor pot fi clasificate ca fiind pozitive si negative. Cele pozitive includ drepturi economice, sociale, culturale. Aici predomina egalitatea sociala, protectia sociala, dreptul la securitate, bunastare si altele.

Cele negative se manifesta prin drepturi civile si politice, a caror exercitare presupune limitarea interventiei statului. Spre exemplu: dreptul la viata, libertate, libera exprimare, libertatea constiintei, etc.

Cetateanul isi exercita drepturile prin participarea activa in viata publica, dar in acelasi timp, participarea este o libertate si responsabilitate.

Cetateanul in societatea democratica are dreptul la libera exprimare, dar isi asuma raspunderea de cele afirmate.

In societatea democratica predomina dreptul la viata privata de libertatea presei, dreptul la libera exprimare a opiniilor si dreptul celuilalt de a fi ascultat. Si bineinteles, toleranta predomina in toate verigele socitatii democratice.

Dezvoltarea civilizatiei umane la moment a ajuns la respectarea si promovarea principiilor democratice in lume. Noi nu cunoastem inca totalmente "gustul" adevarat al democratiei, caci cele incercate de noi, nu prea au reusit. Dar sa retinem ca Goethe spunea: "De indata ce tirania a fost inlaturata, incepe conflictul dintre aristocratie si democratie". Sunt convins ca in acest conflict va invinge neaparat democratia. (Vasile Sofronie, doctor in medicina)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment