Am vorbit la emisiunile trecute despre adevar, ura, manie, furie, minciuna. Chiar d-stra ati afirmat ca ultima este de aproape 90% in jurul nostru.

"Norocul" nostru mai este ca suntem si invidiosi, fara de ce nu putem. Invidia noastra, moldoveneasca, e deosebita, caci suntem cam toti afectati de ea. Cand imi spuneau prietenii ca ma privesc cu invidie si accentuau ca e pozitiva, imi dadeam bine seama ce prieteni buni sunt.

Spun aceasta, fiindca invidia este un sentiment de nemultumire egoista provocat de succesele, situatia sau calitatile cuiva. Invidia mai este si o ciuda. A trata cu invidie pe cineva inseamna a avea un sentiment negativ fata de o persoana care are succese si a facut ceva deosebit sau poseda ceva de care invidiosul nu are parte, dar ravneste sa aiba. Invidia nu se poate ascunde, ea acuza si judeca fara dovezi, mareste defectele, are denumiri enorme pentru cele mai mici greseli, graiul ei este plin de fiere, de exagerari si de ofense.

Am simtit cu totii cand la serviciu cineva are un succes, este mai destept si este sustinut de sef. Imediat incep asupra lui diferite atacuri, de la cele neinsemnate pana la doborarea completa sau distrugerea persoanei in cauza.

Aceasta atitudine fata de aceasta persoana este incorecta, fiindca fiind invidiosi, ducem o ciuda, avem un sentiment in suflet care se rasfrange negativ asupra starii de sanatate a corpului.

Inca Freidank scria: "Invidia nu produce suferinta nimanui, decat aceluia care o are".

"Invidia si mania scurteaza zilele, te imbatranesc inainte de vreme", a mentionat Septuaginta. Si e adevarat, caci cei ce sunt mereu invidiosi, pe langa propriile lor mizerii, se mai intristeaza si de fericirea altora. Da, sunt mereu tristi, parca mereu nu le ajunge ceva, cautand noi si noi metode de exagerari si ofense. Din cauza invidiei se pot certa si prietenii care se uita chiar unul pe altul.

Invidia poate fi distrusa in cazul dat, numai de o prietenie adevarata. Nu stiu daca vom putea sa avem o asemenea prietenie intre oameni ca sa combatem invidia. Cei apropiati din jur sunt atat de invidiosi, incat ar face sa dispari de pe fata pamantului! Dar, ce sa-i faci, asa este, caci nu suntem toti egali de la natura, ca daca am fi egali, n-ar mai fi invidie intre oameni.

Viata e foarte scurta, chiar scurta de tot. Cred ca, sa traiesti aceasta viata inca si cu invidie, e un mare pacat. Toleranta presupune sustinerea si bucuria fata de cineva ce face ceva, e mai capabil si are puteri de a misca "carul din loc" astazi. Iar cei invidiosi ar trebui sa puna umarul pentru a ajuta pe acea persoana si sa se bucure impreuna de succese.

"Invidia ataca pe cei vii, dupa moarte se linisteste, caci atunci pe fiecare il ocroteste cinstea cuvenita meritului" spunea Ovidius.

Si dupa cum spunea Socrates - "Pe cei care merg in soare ii urmeaza in mod necesar umbra, iar pe cei care pasesc prin glorie ii insoteste invidia".

Cred ca nu vom invinge niciodata invidia, dar o putem minimaliza pentru binele nostru si a altora.

Mahabharata a scris demult "cine invidiaza pe altii pentru bogatia, frumusetea, putera, nobletea, bucuria, fericirea si onorurile lor, acela sufera de o boala fara sfarsit".

Pentru cei invidiosi, recomand un curs de tratament, pentru ceilalti, sa fie mai toleranti. (Vasile Sofronie, doctor in medicina)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment