Apendicita este cea mai frecventă urgență chirurgicală abdominală, și constă în inflamația apendicelui. Această afecțiune apare frecvent la vârste cuprinse între 10 și 30 de ani, dar poate fi posibilă la orice vârstă, fiind cunoscute și cazuri cu manifestări particulare la bolnavii vârstnici.

O dată pornit procesul inflamator al apendicelui, acesta nu poate fi stopat medicamentos, tratamentul acestei afecțiuni fiind de natură chirurgicală. Cu cât se intervine mai repede, cu atât suferința pacientului este mai redusă și intervenția mai ușor de realizat, cu complicații cât mai reduse.Apendicita - urgență chirurgicală abdominală

Cauzele apendicitei

Cauza acestei afecțiuni poate fi, în multe dintre situații, obstrucția cavității organului din cauza unei proliferări limfatice stimulate bacterian sau din cauza unui mic corp străin (sâmburi, semințe).

Aceasta provoacă o creștere a presiunii din interiorul organului, o tulburare a circulației sângelui din pereții organului și inflamația acestuia ce poate evolua în lipsa tratamentului corespunzător până la perforație (peritonită).

Poate fi luată în discuție și o predispoziție genetică pentru apendicită în cazul familiilor cu mai multe persoane operate de aceasta afecțiune.

Simptomele apendicitei

- durere surdă aproape de centrul sau partea superioară a abdomenului ce devine mai apoi ascuțită și se deplasează spre partea din dreapta jos a abdomenului. Acesta este, de obicei, primul semn;
- pierderea apetitului;
- greața și / sau vărsături imediat după ce încep durerile abdominale;
- umflarea abdomenului;
- febră nu foarte ridicată;

Alte simptome:

- durere surdă sau ascuțită oriunde în partea superioară sau inferioară a abdomenului, spatelui sau în zona rectului;
- urinări dureroase;
- crampe severe;
- constipație sau diaree.

Dacă ai simptomele de mai sus, solicită imediat asistență medicală deoarece diagnosticul corect și tratamentul corespunzător sunt foarte importante.

Diagnosticarea apendicitei

Diagnosticare apendicitei poate fi destul de complicată. Și asta pentru că simptomele sunt adesea extrem de vagi sau similare cu ale altor afecțiuni, cum ar fi infecții ale vezicii sau tractului urinar, gastrita, infecții intestinale, dar și probleme ale ovarelor.

Pentru un diagnostic corect, de obicei se fac următoarele teste:
- examen abdominal pentru a detecta inflamația;
- test de urină pentru a exclude infecția tractului urinar;
- examen rectal;
- analize ale sângelui pentru a vedea dacă organismul lupta împotriva unei infecții.

Prevenirea apendicitei

Nu există nici o cale de a preveni apendicita. Cu toate acestea, apendicita este mai puțin frecventă la persoanele care consumă alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele și legumele proaspete.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment