Prin bronz, pielea se apără natural de razele ultraviolete. Melanocitele de la nivelul epidermei produc un pigment maro (melanină), care absoarbe razele. În ultimul timp, radiațiile ultraviolete sunt mai puternice, depășind nivelul suportat de piele.

De aceea, este mai mult decât necesar să folosim creme cu SPF, alături de alte metode de protecţie (pălării, haine deschise la culoare, ochelari de soare).
Despre protecția solară
Mențiunea factor de protecție solară (SPF sau FPS) arată că un produs conține ingrediente care acționează împotriva radiațiilor UV.

SPF măsoară cât de multă energie solară (radiații UV) este necesară pentru a produce arsuri pe pielea protejată (pe care a fost aplicată cremă de protecție solară). Astfel, pe măsură ce crește valoarea factorului, crește și protecția împotriva arsurilor solare. Multe persoane cred că o cremă cu protecție SPF 15 le permite să se expună la soare de 15 ori mai mult decât dacă nu și-ar aplica nimic.

Însă SPF nu se referă numai la timp, ci și la cantitatea de expunere solară, care este influenţată, printre altele, de intensitatea energiei solare.

De ce să ții cont când alegi produsul
Este important să alegi produse cu spectru larg, cu protecţie împotriva UVA şi UVB. Dacă ai alergii sau sensibilitate mai mare la produsele cosmetice, alege variante de fotoprotecţie fără acid paraaminobenzoic sau parfum.

Ţine cont şi de recomandările privind tipul de piele (fototip)!

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment