Faptul ca la "ora radioascultatorului" D-stra ati subliniat ca dreptatea se capata numai cu multi bani, m-a pus pe ganduri starea lucrurilor si chiar nu-mi vine sa cred. Chiar totul in societatea noastra consta in bani? Chiar am pierdut totul si nu mai avem nici obraz, traind si zbubucimandu-ne pentru capatarea banilor si cu ei sa ne facem dreptate?

Multe se vorbesc despre bani: ca sunt ochii dracului, ca nu aduc fericire, ca nu consta in bani, dar consta in numarul lor, ca cu bani cumperi totul s.a.m.d. Sa vorbesc astazi despre bani m-au inspirat si vaicarerile unei persoane care m-a vizitat. Dumnealui, cu mare parere de rau, mi-a spus ca nu are destui bani pentru a cumpara un post din cele vacante, dar cineva a avut chiar mari bani si problema a rezolvat-o foarte simplu.

O sa ma credeti sau nu, dar eu am avut o reactie indignatoare si mi-am zis: e imposibil! Din motive ca:

1. Suma este fantastica si cel cu pricina nu cred sa o aiba.

2. Chiar s-a perdut obrazul intr-atat ca sa se admita vanzarea locurilor vacante anuntate prin concurs de catre demnitarii de stat?

3. Dar cum ramanem cu profesionalismul celora ce au bani sa cumpere postul?

Mi-am zis indignandu-ma mai departe ca nu se poate! Dar daca si se va face, noi suntem vinovati ca asa facem ca banul sa rezolve totul. In situatia ce s-a creat in societate, noua nu ne ajung bani. Umblam zapaciti prin lume, injosindu-ne pentru bani mari care se castiga deseori cu pretul vietii, negandindu-ne ca si aici acasa putem castiga pentru a exista. Dar, invidia moldoveanului: mai mult decat vecinul si prietenul, cu orice pret, chiar tradand apropiatii.

Banii sunt ceva care fara de ei cu adevarat nu putem trai. Ei indeplinesc functia sociala de echivalent general al tuturor marfurilor, serviciilor in procesul de schimb sau achitare. Neavand bani, e clar ca nu se poate de facut ceva schimb sau sa achiti servicii, si din aceasta ramai asa cum esti.

Daca nu ai bani esti prost, cel ce are bani e mai destept - se afirma de demult. Puterea banilor e intru atata "ca e onorat si cel ce nu merita onoare, ca e vizitat si cel care nu trebuie vizitat si ca-i salutat si cel care nu trebuie salutat" - se scria candva, care, cu regret, a ramas actual pana in prezent, pentru ca "banii sunt suflet pentru saracii muritori" scria Hesiodus. Dar, ce nu faci pentru "suflet" cand ai bani, si mari bani. Pentru bani, muritorii vorbesc de rau si despre ceea ce nu merita sa fie vorbit de rau si lauda in gura mare si ceea ce nu trebuie sa fie laudat.

Din pricina banilor multi au pacatuit, si cine cauta sa se imbogateasca, isi intoarce ochiul da la dreptate. Goana dupa bani nu mai are masura. Zbuciumati si salbatici, plecam in toate colturile lumii pentru a castiga bani, transformandu-ne in niste persoane egoiste, fara suflet, fara neam, indiferenti de tot ce se intampla. Dar oare cei cu bani au noroc cu carul cand nu sunt boii acasa, degeaba are el pat de aur, daca n-are somn. Se stie ca lantului de fier nu-i trebuie veriga de aur.

Fara bani e imposibil de existat, insa goana dupa bani nu trebuie sa ne transforme in oameni hapsani, egoisti si cruzi. Banul capatat cu munca si capacitatea proprie este cel mai de pret, iar cel capatat prin nedreptate si insotit de prostii nu dureaza mult, zboara usor din casa. (Vasile Sofronie, doctor in medicina)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment