La unele persoane, purtarea bijuteriilor poate atrage după sine, o problemă dermatologică datorată conținutului de nichel al acestora, cunoscută sub numele de dermatită de contact. Alergia la nichel este una dintre cele mai întâlnite cauze ale dermatitei de contact. La persoanele afectate se manifestă sub forma unei eczeme ce înroșește pielea și provoacă mâncărime, în zonele de tegument ce vin în contact cu obiecte metalice care conțin și nichel.

Zonele comune unde apare alergia la nichel sunt lobii urechilor, de la cercei sau de la ramele ochelarilor, încheieturile mâinilor de la brățară, ceas, abdomenul inferior de la nasturele metalic al jeansilor, catarama curelei etc. Însă nichelul nu este o componentă doar a accesoriilor vestimentare, ci se găsește și în obiecte de uz cotidian, de la monede la obiecte casnice.
Alergiile (dermatita de contact) provocate de bijuteriile ce contin nichel
Dermatita de contact la nichel poate apărea la orice vârstă. Odată ce o persoană a dezvoltat o reacție alergică la obiectele cu nichel, acesta va persista pentru mulți ani sau chiar întreaga viață.

Alergia la nichel este mai frecventă la persoanele de sex feminin, probabil datorită faptului că acestea vin mai mult în contact cu obiectele ce conțin nichel precum cerceii, brățările, lănțișoarele etc. Severitatea alergiei variază de la o persoană la alta. Unele persoane dezvoltă dermatită chiar de la contacte scurte cu astfel de obiecte, în timp ce la altele eczema debutează după ani de folosire a produselor cu nichel.

Simptomele dermatitei provocate de nichel
La persoanele sensibilizate, reacția alergică survine la 12 - 48 de ore de la expunerea la nichel și persistă între 2 și 4 săptămâni. De obicei, manifestările dermatitei au loc doar în zonele de tegument care au luat contact cu obiectele metalice, dar uneori pot avea și alte localizări pe corp. Semnele și simptomele dermatitei de contact provocate de alergia la nichel includ:
- înroșirea pielii și apariția unor ridicături;
- prurit (mâncărime), uneori foarte sever;
- zone de piele uscate, asemănătoare unei arsuri;
- flictene (bășici) cu scurgerea unui fluid în cazuri mai grave;

Cauzele alergiei la nichel
Alergia reprezintă o reacție anormală a sistemului imunitar, atunci când substanțe inofensive sunt percepute drept periculoase pentru organism. În acest caz, nichelul este greșit interpretat ca o substanță periculoasă (alergen), fapt ce declanșează o cascadă de fenomene ce implică substanțe și celule ale sistemului imunitar. Odată ce sensibilizarea s-a produs, sistemul imunitar va declanșa reacția inflamatorie de cate ori alergenul va fi prezent. S-a constatat că sensibilitatea la nichel este, cel puțin în parte, transmisă genetic.

Surse de nichel
Obiecte de piercing, brățări, inele, coliere, ceasuri de mână, fermoare, catarame, agrafe de păr, rame de ochelari, monede, agrafe de hârtie, obiecte de bucătărie, pixuri metalice, stilouri, chei, unelte etc.

Tratamentul
Pentru alergia la nichel nu există un tratament eficient. Odată ce a apărut sensibilitatea la acest element, simptomele vor apărea de fiecare data când pielea vine în contact cu obiecte ce conțin nichel. Pentru ameliorarea iritației, dermatologul poate prescrie un tratament cu corticosteroizi locali, generali sau antihistaminice.

Măsuri de prevenire
Cea mai bună cale de a împiedica dezvoltarea unei alergii la nichel este prin evitarea expunerii prelungite la obiecte ce conțin nichel, în special bijuterii. O persoană deja alergică trebuie să evite contactul cu metalele pentru a evita reacția alergică.

Bijuterii mai puțin alergice
Există bijuterii confecționate din materiale care nu pot declanșa o reacție alergică. Astfel de metale sunt oțelurile inoxidabile fără nichel, aurul galben fără nichel, niobium. Trebuie evitate bijuteriile cu nichel, la fel și cele cu cobalt și aur alb, deoarece și acestea pot declanșa reacții alergice.

Există substituenți pentru obiectele fabricate din metale ce conțin și nichel - curele de ceasuri de mână din piele sau plastic, fermoare din plastic sau metale acoperite cu alte materiale, rame de ochelari din plastic sau titan.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment