Credincioșii prăznuiesc în prima zi a anului pe Sf. Vasile cel Mare, episcopul Cezareei, unul dintre cei mai importanți părinti ai bisericii ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini.

Părintele Vasile cel Mare a trăit între anii 330-379, în vremea Sfântului și marelui împărat Constantin și, până în zilele împăratului Valens, cel căzut în rătăcirea lui Arie. S-a născut în Cezareea Capadochiei, din părinti drept credincioși și înstăriți, Emilia și Vasile, tatăl său fiind un luminat dascăl în cetate.
Obiceiuri si traditii de Sfantul Vasile
S-a mutat către Domnul la vârsta de 50 de ani, în ziua de 1 ianuarie, plâns de credincioși și de necredincioși, care-l iubeau și-l cinsteau pentru bunătatea și ințelepciunea lui. Cei zece ani ca arhiepiscop în Cezareea Capadochiei i-au fost deajuns, pentru ca el să între în istorie cu numele de Sfântul Vasile cel Mare. Pentru rugăciunile lui, Doamne miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Un obicei popular în special printre copii este “sorcova”. În cursul dimineții, grupuri de copii merg “cu Sorcova”. În prezent, aceasta este confecționată de multe ori din flori de hârtie, în timp ce la început sorcova era formată din nuiele înverzite.

Cei mici rostesc urări, în timp ce lovesc ușor cu sorcova umărul celui “sorcovit”. Semnificația acestui obicei este transmiterea de urări de vigoare și belșug.

Un alt obicei destul de răspândit în unele regiuni este atingerea unui miel în ziua de Sfântul Vasile, acest gest aducând noroc și bogăție.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment