Asemenea altor intervenţii chirurgicale cu scop estetic şi liposucţia are rolul de a ne scuti de drumul la sală. Lipoaspiraţia este intervenţia chirurgicală prin care se pot extrage cantităţi moderate de grăsime cu ajutorul unor canule subţiri introduse prin microincizii la nivelul zonelor interesate.
Liposculptura – operatia care elimina grasimea nedorita
Este considerată o operaţie estetică de modelare a conturului corporal şi nu una de slăbire propriu-zisă. Rezultate foarte bune apar mai ales la persoanele cu greutate normală sau medie, care au anumite depozite adipoase inestetice ce ies în evidenţă neplăcut în anumite zone, de regulă predispuse genetic (abdomen, şolduri, faţa externă a coapselor).

Depozitele adipoase ce trebuie îndepărtate sunt marcate printr-un desen preoperator, apoi sunt infiltrate cu o soluţie specială (soluţie Klein). Cantitatea de emulsie grasoasă extrasă variază în funcţie de suprafaţa lipoaspirată, dar pentru a nu produce dezechilibre ale organismului în cazul unor depozite multiple, se preferă rezolvarea în etape a acestora.

Este important de ştiut faptul că zonele operate prin metoda lipoaspiraţiei vor deveni postoperator echimotice (vineţii), tumefiate, dureroase, aceste simptome putând fi ameliorate prin aplicarea unor unguente speciale. Repausul relativ este necesar aproximativ 1-2 săptămâni postoperator, în funcţie de suprafaţa operată şi de toleranţa la durere a fiecărei persoane. Deosebit de importantă este purtarea unei îmbrăcăminţi speciale elastice (pantaloni, burtieră) începând din momentul terminării operaţiei şi încă 2-3 săptămâni postoperator.

Rostul acesteia este de a împiedica (prin compresie permanentă) acumularea de sânge sau serozitate în buzunarele create prin îndepărtarea grăsimii, determinând lipirea uniformă a tegumentului de stratul de dedesubt.

Complicaţiile posibile pot fi generale şi locale (hematom, serom etc), riscul apariţiei lor fiind cu atât mai mare cu cât zonele operate sunt mai întinse în suprafaţă. Rezultatele postoperatorii sunt bine evidenţiate abia la 1,5-2 luni, după ce edemul postoperator se remite definitiv şi sunt durabile în timp.

Teama că depozitele de grăsime din zonele operate se vor reface este nejustificată şi are o explicaţie clară ştiinţifică: este demonstrat că omul se îngraşă prin hipertrofia celulelor adipoase, adică prin „umflarea“ lor cu grăsime.

De aceea, dacă prin operaţia de lipoaspiraţie se distrug o bună parte din celulele grase de la nivelul zonelor interesate, atunci adipocitele restante se vor comporta la fel ca şi cele indemne. Dacă persoana respectivă nu va ţine o dietă şi se va îngrăşa, o va face la fel, atât în zonele operate, cât şi în restul corpului.

Alăturat acestui tip de intervenţie chirurgicală trebuie să amintim şi procedeul de lipofilling, care presupune umplerea unor depresiuni sau augmentarea (mărirea) altora prin introducerea de grăsime liberă recoltată prin procedeul de lipoaspiraţie. Astfel, se pot mări buzele, fesele, se poate obţine efectul de întinerire facială prin injectarea la nivelul obrajilor (pomeţilor), a şanţurilor nazogeniene, a altor riduri de expresie. Trebuie ştiut că transplantul liber de grăsime presupune obligatoriu un fenomen de resorbţie parţială a acesteia, de aceea pentru obţinerea efectului dorit, injectarea trebuie făcută în exces, cu alte cuvinte în hipercorecţie. Este o soluţie relativ comodă şi naturală de rezolvare a unor probleme delicate, cu care se confruntă orice femeie matură.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment