Acrocianoza reprezintă o afecțiune caracterizată de micșorarea cantității de oxigen care ajunge la nivelul extremităților. Mâinile și picioarele devin albastru-violet, cianotice din lipsa unei cantități suficiente de oxigen, ca urmare a scăderii fluxului de sânge în aceste regiuni în urma constricției sau spasmului vaselor de calibru mic.

Vasele afectate sunt localizate în principal la nivelul pielii, efectul acestei boli fiind unul mai mult cosmetic. Acrocianoza nu este dureroasă și afectează în special femeile. Palmele reprezintă principala zonă în care se manifestă. Acestea devin violacee, reci, transpirate și uneori se pot umfla. Emoțiile și temperaturile scăzute pot înrăutăți simptomele sau declanșa afecțiunea, în timp ce expunerea mâinilor la căldură ameliorează manifestările bolii. Afectarea se produce bilateral și este simetrică.
Acrocianoza, scăderea cantității de oxigen
Spasmul vascular reprezintă o contracție a musculaturii netede din pereții vaselor de sânge și se produce sub acțiunea sistemului nervos simpatic. Această contracție micșorează diametrul și îngustează vasul, reducând fluxul de sânge către extremități. Circulația nu este sistată complet, iar o cantitate suficientă de sânge ajunge la țesuturile din regiunea afectată evitând privarea totală de oxigen și moartea celulară.

Manifestările clinice persistă atâta timp cât spasmul vascular împiedică circulația normală a sângelui. Sunt afectate în special vasele de sânge de la suprafața pielii.

Diagnosticul se pune pe observarea semnelor clinice: mâinile sunt violacee, transpirate și nu există durere. Temperaturile scăzute agravează afecțiunea, în timp ce căldura ameliorează simptomele și scurtează episodul de acrocianoză. Acrocianoza trebuie diferențiată de sindromul Raynaud care se manifestă prin trecerea succesivă a palmelor de la cianotice, la palide și apoi roșii, datorită jocului vasoconstricție – vasodilatație. Acest sindrom poate fi semnul debutului unei boli autoimune precum lupusul.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment