Sinuzita reprezintă inflamația sinusurilor paranazale. Este o afecțiune care generează simptome foarte neplăcute, adesea mimând o răceală cu tuse, strănut, nas înfundat sau durere de cap persistentă.

Sinusurile sunt cavități ale oasele feței, ocupate de aer, cu pereții tapetați de o mucoasă asemănătoare celei nazale. Fiecare sinus comunică cu cavitatea nazală printr-un orificiu prin care pătrunde aerul și se evacuează secrețiile, motiv pentru care o infecție sau o alergie nazală se poate răspândi foarte repede la mucoasa sinusală.

Aerul blocat în urma obturării unui sinus, alături de puroiul și secrețiile rezultate din infectarea mucoasei, exercită presiune asupra pereților sinusului și astfel se produce durerea intensă specifică sinuzitei.

Sinuzita poate fi: acută (de multe ori cauzată de o infecție virală, durează în jur de patru săptămâni dacă nu este tratată adecvat) sau cronică (declanșată de infecții bacteriene sau fungice; aceasta poate cauza modificări permanente ale mucoasei care căptușește sinusurile și poate duce la complicații cum ar fi bronșite, traheite, dar și infecții oculare sau chiar meningite).

De cele mai multe ori, sinuzita este precedată de o răceală sau de o alergie produsă de substanțe poluante din mediu, de aerul rece, umiditate, alcool sau parfum. Se prezintă ca o înrăutățire a simptomelor răcelii după o perioada de cinci - șapte zile.

Semnele și simptomele sinuzitei cronice sunt asemănătoare cu cele din sinuzita acută, însă acestea se mențin o perioadă mai lungă (mai mult de trei săptămâni) și produc o epuizare semnificativă a organismului.

De obicei, sinuzita cronică nu se asociază cu febra.

Semnele și simptomele sinuzitei cronice:
- durere la nivelul feței și presiune în zona frunții, tâmplelor, obrajilor, nasului și ochilor
- dificultate la respirația nazală
- evacuarea unor secreții de consistența crescută din nas
- tulburări ale mirosului și gustului
- obstrucție nazală și congestie
- dureri la nivelul maxilarului
- dureri de dinți
- tuse
- inflamația gatului
- oboseală

Sinuzita reprezintă inflamația sinusurilor paranazale. Este o afecțiune care generează simptome foarte neplăcute, adesea mimând o răceală cu tuse, strănut, nas înfundat sau durere de cap persistentă.

Orice factor care produce inflamația mucoasei sinusurilor sau blochează orificiul prin care se drenează secrețiile sinusale poate fi răspunzător de apariția sinuzitei.

Cele mai frecvente cauze ale sinuzitei:
- diverse alergii - produc congestia sinusurilor și obturarea acestora, urmată de supra-infectare și apariția sinuzitei. Cele mai frecvente alergii sunt cele declanșate de polen, praf de casă, păr de animale

- infecții de tract respirator - datorită comunicării dintre sinusuri și cavitatea nazală, multe infecții respiratorii superioare se pot propaga și la mucoasa sinusală. Pot fi virale, bacteriene sau fungice

- obstrucții nazale sau sinusale - pe lângă obstrucțiile produse de infecții sau inflamații, există și câteva cauze anatomice de blocare a pasajului sinusal. Cele mai frecvente sunt polipii, deviațiile de sept sau orificii de comunicare prea mici

- alte probleme medicale - fibroza chistică, infecția HIV pot produce obstrucția sinusurilor

- traumatisme faciale - fracturi ale oaselor fetei

- infecții fungice transmise aerogen.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment