Gripa de tip nou este o boală respiratorie acută, extrem de infecţioasă, cauzată de virusul gripal de tip nou A(H1N1), neîntâlnit anterior în circulaţia umană. Acest virus de tip nou a apărut brusc în populaţia umană. Pentru prima dată a fost detectat în luna Aprilie, 2009 în SUA (California de Sud şi Texas). În aceeaşi perioadă, alte 2 ţări, Mexic şi Canada, au raportat persoane infectate cu acest virus. Erupţia a evoluat foarte rapid, răspândindu-se timp de 2 săptămâni în mai multe ţări şi continente.

Riscul pandemic
Este dificil de prevăzut impactul unei pandemii cauzate de acest tip de virus: aceasta depinde de virulenţa virusului, existenţa imunităţii populaţiei, protecţia dată de anticorpii dezvoltaţi în urma gripei sezoniere şi alţi factori ce ţin de gazdă.
Virusul gripal de tip nou A(H1N1) la oameni
Evenimentele derulate prin apariţia bruscă, răspândirea rapidă şi transmiterea de la om la om, au impus OMS să ridice faza pandemică de la 4 la 5. Acest lucru s-a făcut în baza evaluării întregii informaţii disponibile şi în rezultatul consultărilor cu experţii în domeniu.

Ca consecinţă, Directorul OMS a solicitat ca toate ţările să-şi activeze imediat planurile naţionale de pregătire pandemică. La această etapă, măsurile eficiente şi esenţiale vor fi îndreptate spre: supravegherea sporită, depistarea timpurie a cazurilor noi, tratamentul cazurilor, precum şi controlul infectării în toate instituţiile medicale.     

Etiologia gripei cu virus gripal nou A(H1N1)
Iniţial virusul gripal nou A(H1N1) a fost denumit virus porcin din motiv că testele de laborator au demonstrat că multe gene din genomul acestui virus sunt similare cu virusurile gripale care infectează în mod normal porcii din America de Nord. Însă studiile ulterioare au arătat că acest virus este foarte diferit de cel ce circulă obişnuit în populaţia porcină din America de Nord.

S-a aflat că, virusul gripal nou A(H1N1) conţine 2 gene ale virusului gripal întâlnit în mod normal la porcii din Europa şi Asia, gene de origine aviară şi gene de origine umană. Cercetătorii ştiinţifici l-au denumit „reasortant cvadruplu”. Deci, la momentul actual, nu există dovezi certe că  porcii din America şi Mexic sunt cauza acestui virus nou.

Sub aspect antigenic virusul gripal de tip nou A(H1N1) este foarte diferit de virusul gripal sezonier uman A(H1N1), de aceea vaccinurile pentru gripa umană sezonieră nu pot acorda protecţie contra virusurilor de gripă nou A(H1N1). Pentru moment, încă nu este pe deplin elucidată geneza apariţiei şi infiltrării în populaţia umană a acestui virus nou A(H1N1).

Rezistenţa la agenţii fizici şi chimici
Virusurile gripale pot supravieţui pe suprafeţele din mediul înconjurător până la 2-8 ore după ce a fost depozitat pe suprafeţe. Poate fi distrus la temperaturi termice de 75-100oC. Încă nu există studii privind supravieţuirea virusului în apă. Totuşi, studiile referitoare la virusul gripal aviar A(H5N1) au demonstrat că nivelul clorului liber utilizat în mod obişnuit pentru tratarea apei este adecvat pentru a inactiva virusul gripal aviar înalt patogen A(H5N1).

Virusurile gripale pot fi distruse şi de un spectru larg de dezinfectanţi/germicide chimice, inclusiv clorurile, apa oxigenată, antisepticele pe bază de iod şi alcool. De reţinut, că ele sunt eficiente contra virusurilor gripale umane, dacă sunt utilizate în concentraţiile corespunzătoare şi respectată perioada de expoziţie corespunzătoare. Pentru spălarea mâinilor se pot folosi, de asemenea, batiste îmbibate cu alcool.

Dezinfectanţii recomandaţi (vezi Lista Produselor dezinfectante înregistrate în Republica Moldova, Monitorul Oficial nr. 203-206(1984-1987) din 31.12.06; MO nr. 127-130(3014-3017) din 17.08.07; MO nr. 76-77 (3169-3170 din 15.04.08).

Căile de transmitere
A fost dovedit ca acest virus este contagios şi se transmite de la om la om. La acest moment nu este cunoscut cât de uşor se răspândeşte în populaţia umană. Probabil, că acest virus se transmite de la om la om în aceeaşi modalitate ca şi virusurile sezoniere.

Virusurile gripale umane în mod obişnuit se transmit de la om la om prin tuse şi strănut de la persoanele bolnave cu gripă. Uneori oamenii se pot îmbolnăvi indirect prin atingerea suprafeţelor, obiectelor infectate cu virusuri gripale şi ulterior atingerea ochilor, gurii.

Nu există risc de infectare cu acest virus prin consumarea cărnii şi produselor din porc bine preparate. De asemenea utilizarea apei din surse sigure, dezinfectată prin metodele corespunzătoare, nu poate fi un factor de risc de transmitere a virusurilor gripale.

Perioada de contagiozitate
Cercetătorii consideră că virusul gripal nou are aceleaşi proprietăţi ca şi virusurile gripale sezoniere umane. Studiile referitoare la gripa sezonieră demonstrează că oamenii pot fi contagioşi cu 1 zi înaintea apariţiei simptoamelor gripale şi 7 zile de la debutul bolii. Copiii, în special copiii mici, potenţial pot fi contagioşi mai multe zile.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment