Gripa pandemică cu  virusul gripal nou A (H1N1) / gripa porcină
Gripa pandemică este o boală respiratorie infecţioasă cauzată de o variantă a virusului gripal nou A (H1N1). Boala se transmite uşor de la om la om prin aerul expirat. Cele mai multe cazuri de gripă de tip nou s-au înregistrat recent în Mexic şi SUA. La moment au fost identificate şi confirmate prin metode de laborator cazuri de boală în Austria, Canada, China, Hong Kong, Danemarca, Franţa, Germania, Israel, Olanda, Noua Zealanda, Republica Korea, Spania, Elveţia şi Marea Britanie.

Pentru a vă proteja de gripă pandemică cu virusul gripal nou A (H1N1), respectaţi următoarele reguli:
  • Evitaţi contactul cu persoanele bolnave sau suspecte la  gripă pandemică (febră, tuse, strănut, eliminări nazale, ochii înroşiţi, dureri musculare, respiraţie dificilă).
  • Spălaţi-vă bine pe mîini cu apă şi săpun cît mai des, în lipsa lor folosiţi şerveţele igienice umede.
  • Practicaţi obiceiuri sănătoase, inclusiv somn adecvat, consumarea alimentelor nutritive şi respectarea unui mod de viaţă fizic activGripa pandemica cu virusul gripal nou A (H1N1): cum ne protejam?
Dacă la domiciliu este o persoană bolnavă:
  • Încercaţi să oferiţi persoanei bolnave un spaţiu separat în casă. Dacă acest lucru nu e posibil, ţineţi pacientul la cel puţin 1 metru distanţă de ceilalţi.
  • Cînd îngrijiţi de persoana bolnavă, acoperiţi-vă gura şi nasul cu mască. Măştile pot fi procurate sau confecţionate utilizînd materialele aflate la dispoziţie.
  • Spălaţi-vă bine pe mâini cu apă şi săpun după fiecare contact cu persoana bolnavă s-au suspectă. Efectuaţi cît mai des aerisirea localului în care se află bolnavul
  • Păstraţi curăţenia, spălaţi suprafeţele cît mai des cu detergenţi.

Dacă locuiţi într-o ţară în care Gripa pandemică cu virusul gripal nou A (H1N1) a provocat îmbolnăviri la oameni, urmaţi recomandările suplimentare din partea autorităţilor naţionale şi locale de sănătate.

Ce trebuie să fac în caz de gripă pandemică cu virusul gripal nou A (H1N1)?

Dacă nu vă simţiţi bine, aveţi febră înaltă, tusă, eliminări nazale, ochii înroşiţi, dureri musculare şi respiraţie dificilă:
  • Staţi acasă şi abţineţi-vă să mergeţi la lucru, şcoală sau în locuri publice.
  • Adresaţi-vă de urgenţă medicului de familie care vă va prescrie recomandările necesare pentru tratament şi îngrijire.
  • Respectaţi regimul de pat, consumaţi mult lichid şi îndepliniţi prescrierile medicului.
  • Acoperiţi-vă gura şi nasul cu batistă atunci cînd tuşiţi sau strănutaţi. Se recomandă folosirea şerveţelelor de unică folosinţă pe care, după utilizare, le plasaţi într-o pungă.
  • Spălaţi mîinile cu apă şi săpun cît mai des, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi.
  • Evitaţi deplasările cu transportul public şi locurile publice aglomerate.
  • Acoperiţi-vă nasul şi gura pe parcursul călătoriei.
Mască din tifon şi bumbac
Un rol important pentru protejarea de virusurile gripale o are masca pentru acoperirea regiunii nasului şi gurii care poate fi procurată la farmacii. Masca protejează de răspîndirea virusului sau aspirarea lui cu aerul atmosferic, reţine picăturile mici de salivă care provin în rezultatul tusei şi a strănutului..
În lipsa posibilității de procurare, masca poate fi făcută din tifon şi bumbac (vată).

Se ia o bucată de tifon de 100x50 cm şi în mijlocul ei pe suprafaţa de 30x20 cm  se aplică un strat de vată aproximativ de 2 cm, apoi tifonul se îndoie din ambele părţi în aşa fel, ca să se acopere vata; capetele tifonului se taie cu foarfecele ca să se formeze 2 perechi de panglici. Masca se aplică pe nas şi pe gură; panglicile din partea de sus se fixează la ceafă, iar cele de jos pe creştet.

În caz de lipsă de vată, ea poate fi înlocuită cu 5-6 straturi de tifon. (Anexa nr. 1 La Ordinul MS RM  nr. 119 din 30.04.2009)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment