Ministerul Sănătăţii atenţionează populaţia că, în cazul apariţiei primelor simpome de gripă, să se adreseze medicilor de familie. Principalele simptome ale gripei constituie temperatura de 38-39 grade C, care durează mai bine de 3-4 zile, dureri de cap şi, de regulă, stare de oboseală şi slăbiciune.
Ministerul Sanatatii atentioneaza persoanele cu simptome de gripa sa se adreseze urgent la medicii de familie
Site-ul gripa.md informează că practicarea regulilor de igienă personală constituie o strategie eficientă pe care o poate adopta o persoană pentru a reduce riscul îmbolnăvirii. Astfel, înainte de toate şi cel mai important lucru îl constituie spălarea cît mai des pe mîini, consumul de lichide şi a alimentelor nutritive. Totodată, trebuie de evitat atingerea suprafeţelor ce ar putea fi contaminate cu virusul gripal, precum şi contactele apropiate cu persoanele bolnave.

Galina Obreja, responsabil la Ministerul Sănătăţii, a precizat pentru agenţie că medicii vor intensifica instruirea privind măsurile de protecţie împotriva virusului gripal A(H1N1) a angajaţilor din grupul de risc, cum ar fi transportatorii, grănicerii, vameşii. De asemenea, vor fi din nou atenţionate şi cadrele didactice ca, după revenirea elevilor din vacanţă, să izoleze imediat copiii cu primele simptome de gripă sau răceală.

Galina Obreja a mai spus că Ministerul Sănătăţii promovează în mass-media, prin spoturi publicitare, o amplă campanie de informare asupra simptomelor şi metodelor de prevenire a gripei.

La finele săptămînii trecute, situaţia legată de virusul gripal A(H1N1) a fost discutată la şedinţa Comisiei extraordinare antiepidemice republicane. După aceasta, primierul Vladimir Filat a semnat o dispoziţie prin care fiecărei autorităţi a administraţiei publice centrale, vizate de această problemă, i s-au dat indicaţii concrete în scopul asigurării măsurilor de control şi răspuns la gripa pandemică. Potrivit datelor prezentate, pînă la data de 30 octombrie anul curent, în Republica Moldova au fost investigate 132 de cazuri suspecte la gripa pandemică. 19 dintre acestea au fost confirmate prin teste de laborator, inclusiv un caz de deces.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment