Într-o formă sau alta, iaurtul a fost fabricat încă din timpuri străvechi.
Iaurtul, bogat in calciu si probiotice
Este o sursă excelentă de calciu, o cutie de 150 g furnizând 210 mg, mult peste un sfert din necesarul zilnic; pentru cei care ţin la siluetă, variantele cu un conţinut scăzut de grăsimi asigură şi mai mult calciu, 285 mg / cutie. De asemenea, iaurtul conţine şi cantităţi mici de vitamina D, esenţială pentru absorbţia calciului.

Multe probleme de sănătate sunt cauzate de intestine, când echilibrul dintre bacteriile benigne şi cele maligne se înclină în direcţia greşită. Cele mai multe iaurturi comerciale sunt fabricate pe baza laptelui pasteurizat, care este tratat cu culturi de bacterii benefice, cum ar fi Lactobacillus acidophilus sau bulgaricus, Bifidobacteria sau Streptococcus thermopilus.

Însă multe produse din iaurt, mai ales cele cu termen de garanţie foarte lung, sunt pasteurizate după fabricare şi nu conţin organismele vii benefice care dau iaurtului proprietăţile sale unice. Acestea includ multe substanţe chimice, stabilizatori, emulsificatori, arome artificiale, coloranţi, conservanţi şi cantităţi mari de zahăr şi îndulcitori (chiar şi unele iaurturi mult mai sănătoase conţin o parte dintre aceste substanţe).

Iaurturile naturale conţin bacteriile sănătoase care contribuie la menţinerea echilibrului intestinal. Aceste culturi acţionează în mai multe feluri. Sintetizează o parte dintre vitaminele B, biotina, acidul folic şi B12; cresc absorbţia calciului şi a magneziului; reglează funcţionarea intestinelor.

Prezenţa lor în intestine împiedică dezvoltarea bacteriilor patogene. Chiar şi cei care nu pot digera laptele pot consuma iaurt, astfel că, dacă vi se prescriu antibiotice, consumaţi o cutie de iaurt zilnic.

Antibioticele elimină toţi microbii, însă iaurtul înlocuieşte bacteriile de care corpul are nevoie şi contribuie astfel la prevenirea diareii cauzate de sterilizarea intestinului.

Multe femei care au suferit timp îndelungat de candidoză şi cistită pot depune mărturie asupra beneficiilor consumului zilnic de iaurt natural. Acesta alină simptomele şi, în cazul consumului regulat, acţionează preventiv.

Mai mult decât atât, studiile ştiinţifice încep să scoată în evidenţă un alt rol important al micilor bacterii din iaurt. Doctorii veterinari au descoperit că aceste probiotice pot produce enzime care se absorb direct prin pereţii intestinului şi îmbunătăţesc activitatea mecanismelor imunitare ale corpului.

O cercetare recentă efectuată în Japonia a arătat că toţi aceşti microbi probiotici contribuie la prevenirea cancerului de stomac.

Știați că...
  • Iaurtul cu puține grăsimi - Energie / porţie standard - 84kcal;
  • Iaurtul natural - Energie / porţie standard - 84kcal;
  • Este bogat în calciu şi probiotice;
  • Este recomandat în caz de diaree cauzată de antibiotice, la prevenirea şi tratamentul osteoporozei, pentru majoritatea problemelor digestive generale, ale sistemului imunitar, pentru candidoză şi cistită;
  • Se consumă cel mai bine ca iaurt cu un conţinut scăzut de grăsimi (însă nu pentru copiii sub cinci ani), nepasteurizat, eventual cu un adaos de fructe pasate, neîndulcite;

Puteţi prepara o mască de faţă eficientă cu iaurt natural, adăugând într-o cutie 2 linguriţe de sare de mare. Amestecaţi bine, apoi masaţi pe toată faţa. Lăsaţi timp de 15 minute, apoi spălaţi cu apă rece din abundenţă.

Pentru candidoză şi cistită, aplicaţi în fiecare noapte cantităţi mici de iaurt natural pe zonele inflamate. Dacă este necesar, puteţi pune două linguriţe chiar şi în vagin, cu ajutorul unui tampon intern.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment