Ce este o kilocalorie?
O kilocalorie reprezintă unitatea de măsură pentru energia termică și este egală cu 1000 de calorii. Practic, kilocaloria este o "calorie mare". Cu toate că multe dintre produsele comercializate au pe ambalaj trecută și valoarea kilocaloriilor, dietele pentru slăbit (pentru îngrășat) se bazează în mare majoritate pe calculul caloriilor. Suplimentar, antrenorii de fitness și nutriționiștii, când fac recomandări în privința eficientei anumitor programe de sport sau alimentație, se raportează tot la calorii.

Ce este kilojoulul (KJ)?
Kilojoulul, ca și kilocaloria, reprezintă o unitate de măsură a valorii energetice. O kilocalorie este echivalentă cu 4,18 kilojouli. Diferența dintre ele este că, în timp ce prima reprezintă o unitate de măsură non-metrică și corespunde valorii de masă pound, cea de a doua reprezintă o unitate de măsură metrică, ce corespunde kilogramelor.
Ce reprezintă caloriile și kilojoulii
Dacă un aliment conține 100 kilocalorii sau 418 kilojouli, înseamnă că la o metabolizare completă această cantitate de energie va fi degajată pentru ca organismul să se folosească de ea. Corpul folosește această energie pentru activități fizice sau pentru a menține în dependență de procesul metabolic (digestia, respirația etc.).

Corpul consumă energie chiar și în timpul somnului sau pentru a-și păstra temperatura.

1 cal = 1000 Kcal
1 Kcal = 4,18 KJ

La un aport de kilocalorii sau kilojouli mai mare decât necesitățile organismului, energia-surplus va fi stocată sub formă de grăsime. În cazul în care cantitatea de kilocalorii sau kilojouli acumulată este sub necesarul zilnic, corpul apelează la propriile depozite de grăsime pentru a obține energia de care are nevoie, apărând astfel pierderile în greutate.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment