Conform unui studiu britanic, ţigările ar putea interacţiona cu genele noastre. Specialiştii au identificat o variaţie genetică responsabilă de creşterea riscului apariţiei cancerului pulmonar în cazul fumătorilor, dar şi al persoanelor care au renunţat la acest viciu. Concluziile studiului sugerează şi faptul că aceste gene îl pot transforma pe purtător într-un dependent de tutun.

Studiul, publicat în revista Nature and Nature Genetics, a fost realizat de trei echipe de specialişti care au analizat variaţia cromozomului 15. Atât fumătorii activi, cât şi cei care au renunţat la viciu, purtători ai ambelor variante de cromozomi, prezintă un risc cu 70-80 la sută mai mare de a suferi de cancer pulmonar şi de a se transforma în dependenţi de nicotină.
Tigarile ar putea interactiona cu genele noastre
"Studiul dat arată că unii fumători sunt mult mai vulnerabili în faţa cancerului pulmonar ca urmare a schimbării genetice", spune dr. Lesley Walker, membru al Centrului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie. Cancerul pulmonar este una dintre cele mai comune forme ale acestei afecţiuni. Fumatul, inclusiv cel pasiv, este responsabil, în medie, de nouă din zece decese înregistrate.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment