Multe cupluri se con-frunta cu mici dileme - de genul acesteia: mama vrea fetita, iar tata vrea baietel. Exista familii care au doi sau trei copii, si toti sunt baieti si, invers, care concep numai fetite. Din ce cauza unele cupluri au copii apartinând doar unui sex?

Un raspuns exact la aceasta întrebare nu a gasit nimeni pâna în prezent, deoarece sansele celor doua sexe sunt egale în cadrul procesului de conceptie. Ovulul poarta întotdeauna un cromozom X care detine toate informatiile genetice. De altfel, tatal copilului este raspunzator de rezultatul final, pentru ca sexul copilului este determinat de cromozomul spermatozoidului: X pentru fetite, Y pentru baietei.

În lume se nasc mai multi baieti decât fete - în medie, 106 la 100. Totusi, teoria conform careia spermatozoidul masculin este mai usor si mai rapid decât cel feminin este depasita. S-a constatat ca sunt concepute mai multe fete decât baieti.

La 100 de ovule fecundate masculine se fecundeaza peste 140 feminine. Aceasta cifra a fost calculata conform datelor cunoscute în ziua de astazi despre avorturi. Aproximativ o treime din ovulele fecundate feminine nu rezista decât câteva saptamâni, cele fecundate masculine devenind astfel majoritare. Ar trebui asadar sa lasam pe seama sortii conceperea unei fetite sau a unui baietel?

Baietii sunt conceputi cu orgasm, iar fetele - fara.

Trebuie sa spunem de la bun început ca nu exista o metoda testata stiintific si sigura pentru procrearea unui copil de un anume sex. Posibilele metode sunt doar teorii, cum ar fi cea conform careia, daca o femeie ar încerca sa-si retina orgasmul, astfel i-ar creste sansele de a avea o fetita. Acesta este unul dintre sfaturile pe care le putem gasi în ultima editie a best-seller-ului american “How to Choose the Sex of Your Baby” (“Cum puteti determina sexul copilului dvs.”). Autorul, medicul Landrum B. Shettles, se ocupa de peste 35 de ani de studierea unor metode de alegere a sexului copilului.

Recomandarile lui pentru cuplurile care îsi doresc fetite sunt urmatoarele: pot avea raporturi sexuale cât de des doresc, cu conditia sa o faca la timpul potrivit (16-24 ore înainte de ovulatie) si în pozitia clasica, dar cu evitarea orgasmului la femeie. Sansele cresc astfel la 70%, sustine Shettles. Suport stiintific, însa, pentru aceste afirmatii, nu exista - desi doctorul a primit o sumedenie de scrisori de la parinti la care metoda a avut succes.

Cuplul care vrea sa conceapa un baiat trebuie sa-si traiasca din plin partidele de sex. Femeia trebuie sa ajunga la orgasm cu putin înaintea barbatului, concomitent cu acesta sau de mai multe ori dupa el (în acest caz se recomanda ca barbatul sa aiba un orgasm între cele doua ale femeii). Doctorul Shettles nu acorda cuplurilor prea mult timp pentru a concepe un baiat - 12 ore înainte si 12 ore dupa ovulatie. Este de preferat ca perechea sa faca sex în pozitia „lingura” (barbatul în spatele femeii). El trebuie sa exerseze abstinenta câteva zile înaintea evenimentului. Daca perechea reuseste sa se tina de aceste prescriptii, sansele sa conceapa un baiat cresc pâna la 80%.

Orgasmul faciliteaza conceperea unui baiat, conform spuselor doctorului Shettles, el sustinându-si teoria prin explicatia ca, în timpul orgasmului, sunt eliberate anumite secretii care neutralizeaza mediul vaginal acid. Acest fapt este mai eficient pentru spermatozoizii masculini, decât pentru cei feminini. Contractiile conduc sperma pâna aproape de orificiul uterin, într-un mediu alcalin, în care cromozomii Y (masculini) sunt „la ei acasa”.

Femeile tinere au nascut mai multi baieti decât cele în vârsta
Pozitia adoptata în timpul raportului sexual poate usura calea spermatozoizilor spre ovul, fie ei purtatori de cromozomi X (feminini), fie - Y (masculini). În cazul pozitiei clasice (recomandata în conceperea fetitelor) spermatozoizii trebuie sa treaca prin mediul vaginal acid, suportat mult mai bine de cromozomii X. În pozitia „lingura” sperma ajunge mai aproape de orificiul uterin, unde mediul este neutru, ceea ce faciliteaza patrunderea cromozomului Y la ovul.

La alegerea momentului raportului sexual, trebuie sa tinem cont de urmatoarele lucruri: cu câteva zile înainte de ovulatie, spermatozoizii X, care au o viata mai lunga, se afla în stare de asteptare, iar cu câteva ore înainte de si dupa ovulatie membrana uterina este suficient de neutralizata pentru ca spermatozoizii Y sa treaca mai usor.

În fine, în ceea ce priveste frecventa raporturilor sexuale, dupa Shettles, abstinenta face ca numarul spermatozoizilor masculini sa creasca. Acest fapt a fost dovedit si de un studiu. Raportul sexual ce a avut loc dupa sapte zile de abstinenta si la scurt timp dupa ovulatie, a dus la cresterea peste medie a numarului de nou-nascuti de sex masculin. Pentru ca metoda doctorului Shettles sa aiba o sansa de succes (în nici un caz garantata), femeia trebuie - timp de mai multe luni - sa tina evidenta ciclului menstrual si sa îsi ia temperatura bazala.

Dovada faptului ca bebelusul ar putea avea, si fara metoda doctorului Shettles, sexul dorit de parinti nu intra în discutie. În jurul acestui subiect mai exista multe curiozitati carora oamenii de stiinta le-au gasit doar explicatii vagi. De exemplu, barbatii mai în vârsta care au trait cu mai multe femei au procreat mai mult baieti decât fete. Potrivit unui studiu efectuat în statul american Utah, femeile care au avut o viata mai libertina devin mai des mame de baieti (o data cu fidelitatea a crescut numarul fetelor). La fel, si femeile tinere (sub 20 de ani) au nascut mai multi baieti decât cele în vârsta (peste 40 de ani); industriasii au fost mai degraba tati de baieti, ca si presedintii americani din secolul trecut. Acelasi studiu a aratat ca aristocratii au conceput mai multe fete.

Razele RADAR pot dauna spermatozoizilor Y si pot reduce fecunditatea. Acest lucru a fost descoperit la pilotii americani. Abia dupa ce carlinga a fost izolata cu folie de aur, sotiile pilotilor au început sa nasca mai multi baieti. Apropo, si acceleratia navei reduce numarul spermatozoizilor masculini.

Spune-mi ce manânci...
Alcoolul este o otrava ce dauneaza mai degraba spermatozoizilor Y decât celor X. Patronii de baruri, jurnalistii sau persoanele care îsi desfasoara activitatea în conditii de stres si care consuma deseori alcool au cu pâna la 10% mai putini baieti decât media populatiei.

Cercetatorii nu au stabilit înca daca alimentatia parintilor are vreo influenta asupra sexului copilului. Unii medici, însa, recomanda anumita hrana pentru conceperea baietilor si a fetelor. Regimul alimentar pentru „optiunea baieti” este bogat în sodium si în potasiu. De exemplu: sunca, pâine integrala, miere, caise uscate, avocado, sfecla. Regimul pentru „optiunea fete” trebuie sa fie sarac în sare, însa îmbunatatit cu magneziu si calciu: cartofi, brânza de vaci, prune uscate, linte si pâine fara sare. Acest regim trebuie început cu aproximativ doua luni si jumatate înainte de momentul conceptiei. Nu este pe deplin dovedit daca toate aceste „retete” ajuta. Cert este ca cei care le încearca nu risca nimic.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment