Laptele matern este cel mai de preț dar pe care mama-l oferă copilului său. Un studiu efectuat de cercetătorii canadieni arată unul dintre avantaje importante ale alăptării: laptele matern duce la favorizarea creșterii coeficientului de inteligență al copiilor. Cercetările s-au desfășurat pe o perioadă de circa șase ani, pe 14.000 de copii.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că mamele care au fost informate despre avantajele alăptării pe termen lung și-au hrănit copiii la sân mai mult timp decât celelalte. Totodată, în mod comparativ au fost studiate efectele alăptării asupra dezvoltării intelectuale a copiilor.

Mai multe studii au ajuns la aceeași concluzie - alăptarea duce la favorizarea creșterii performantelor intelectuale. Un rol important în dezvoltarea creierului îl au acizii grași din compoziția laptelui matern, spun experții. Ei mai explică că, pe lângă alăptare, inteligența copiilor este stimulată și de alți factori, cum ar fi interacțiunea mamei cu bebelușul, iubirea părinților, mediul familial liniștit, alimentația echilibrată.

Medicii spun că la începutul suptului, laptele matern este un pic diluat, în scopul potolirii setei copilului, ca mai apoi să fie mai bogat în grăsimi, pentru a potoli foamea. Laptele mamei care a născut prematur are cu circa 25% mai multă albumină, vitamine, anticorpi, și săruri minerale față de laptele mamei care a născut la termen.

Laptele consistent secretat în primele zile de la naștere (colostru), reprezintă cea mai bună hrană pentru nou-născut. În colostru se află o mare cantitate de anticorpi care îl feresc pe micuț de infecții, diverse alergii sau alte boli. În prima zi de viață, bebelușul are nevoie de aproximativ 7 mililitri de lapte, adică cam o linguriță.

Medicii susțin că hrănirea exclusiv la sân în primele șase luni de viată oferă o protecție a sugarului față de colici, unele maladii respiratorii sau tulburări digestive, anemie. Laptele matern îl liniștește pe copil datorită unui hormon special pe care îl conține.

Alăptarea are multe beneficii și pentru mamă. Ea revine mult mai ușor la dimensiunile de până la naștere. În plus, o dată cu laptele, organismul matern secretă un hormon numit ocitocină, ce asigură calmul și buna dispoziție. Tot cu ajutorul acestui hormon, mama scapă mai uşor de hemoragie şi dureri după naștere. Studiile arată că mamele care alăptează sunt mai protejate de cancer al sânului și al uterului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment