Vineri, sambata si duminica in Germania,oficial sunt zile de odihna. In dimineata Pastelui, capul familiei ascunde prin casa cadouri pe care le-a adus iepurasul de Pasti. Cadourile se ascund in cosuri si se acopera cu iarba, iar toti membrii familiei se pun pe cautat.

Aceasta este o traditie interesanta si vesela, dupa care toti se aseaza la masa de sarbatoare, noteaza sanatatea.com. Principalul fel de mancare la masa de Paste este pestele copt si la desert sunt serviti biscuiti de diferite forme. Pe masa de sarbatoare nu trebuie sa lipseasca buchetul de narcise, deoarece in Germania aceste flori se numesc clopoteii de Pasti si reprezinta unul din principalele simboluri ale Pastelui.
Paștele în diferite țări
Dupa pranz, in Germania se merge in vizita si se felicita reciproc cu aceasta sarbatoare. Oaspetii se servesc cu ceai si biscuiti de ciocolata. Se spune, ca oamenii intalniti in acea zi iti vor ramane prieteni  fideli toata viata. E bine, sa nu te certi, ca sa nu obtii un dusman.

In Franta, Pastele este o sarbatoare de familie. Se organizeaza o masa de sarbatoare insotita de rugaciuni si cadouri traditionale. Bucatele speciale sunt puiul prajit si prajiturile cu ciocolata.

De Paste, toti francezii merg neaparat la biserica. Duminica dimineata parintii ascund in camerele copiilor oua de ciocolata,iar copiii urmeaza sa le gaseasca. Aceasta este o traditie vesela transmisa din generatie in generatie.

Casele din Franta sunt decorate cu panglici rosii si ghirlande colorate. Principalul simbol al Pastelui este clopotul, in aceasta zi el se poate auzi peste tot si semnifica veselie, continuarea vietii.

In Suedia, Craciunul este mult mai important ca Pastele, dar totusi in scoli se incepe a sarbatori cu o saptamana inainte. Copiii si profesorii isi amintesc si vorbesc despre Isus cum a murit si a inviat din morti.

Suedezii decoreaza casele lor cu flori albe, galbene si verzi, iar in case pretutindeni se afla pui de culoare galbena. Aceasta se datoreaza faptului ca odata cu Pastele ei sarbatoresc si venirea primaverii.

Ouale de Paste sunt realizate din carton si in interiorul fiecarui ou, suedezii pun o bomboana mare. La masa de sarbatoare predomina mai mult dulciurile. Suedezii cred ca la sarbatoare de Paste pe strazile orasului iese toata energia negativa, de aceea traditia principala este aprinderea rugurilor pentru a alunga spiritele rele. (P.O.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment