Astazi practic de catre intreaga omenire este recunoscut faptul ca o stare de sanatate relativ buna a populatiei nu poate fi obtinuta si pastrata in conditiile unei situatii ecologice catastrofale, ca noile tehnologii din domeniul medicinei si imbunatatirea deservirii medicale nu pot singure de la sine sa neutralizeze consecintele negative a fenomenului de poluare a mediului.

In R.Moldova, inclusiv si in judetul Edinet mai stringent ca niciodata se impun propuneri si actiuni concrete de ameliorare a starii mediului, si respectiv, de imbunatatire a starii sanatatii populatiei.

Nici intr-o localitate din judet nu corespund cerintelor sanitaro-ecologice terenurile pentru utilizarea deseurilor menagere solide. In prezent din cele 155 de gunoisti si poligoane nici una nu este autorizata. Din cauza organizarii insuficiente a colectarii si neutralizarii reziduurilor, acestea sunt aruncate pretutindeni si servesc ca surse de poluare a solului, bazinelor acvatice si apelor subterane.

Masurile de salubrizare a localitatilor se infaptuiesc nesatisfacator. Asigurarea insuficienta cu urne, containere, nivelul redus de cultura sanitara al populatiei au contribuit la formarea gunostilor neautorizate, circa 300 pe tot teritoriul judetului.

O situatie agravata s-a creat in special in localitatile rurale, unde serviciile respective lipsesc. Aici gunoiul acumulat este aruncat in strada, in ripi, riuri, poluind solul si apele. S-a stabilit o dependenta directa intre gradul inalt de poluare al solului si continutul nitratilor de provinienta organica, ce depaseste de multe ori concentratia maximal admisibila in apa fintinilor si izvoarelor din toate localitatile judetului.

Conform rezultatelor investigatiilor de laborator ponderea probelor de apa din fintini ce nu corespund cerintelor constituie 98,4%. Continutul nitratilor in apa potabila din fintini a sporit de la 11,4 mg/l in a.1984 pina la 163,4 mg/l in 2002. In general pentru j.Edinet sunt specifice maladiile hidrice, indicii carora sunt destul de inalti in comparatie cu indicii pe republica.

O problema destul de alarmanta ramine a fi si epurarea apelor uzate. Din 37 sisteme de epurare existente cindva pe teritoriul judetului multe au fost distruse, iar din cele ramase astazi functioneaza numai 3. Peste 50% din probele de apa cercetate la revarsare nu corespund normelor igienice atit dupa indicii chimici, cit si microbiologici.

De fapt, ce sa mai vorbim, cind astazi linga o fintina poti vedea diferite constructii - chiar haznaua gospodarului, ocoluri pentru animale, gunoi etc. Din 30.000 de fintini obstesti numai la 1/3 se respecta partial normele sanitare.

Inrautatirea starii sanitare a localitatilor contribuie la agravarea situatiei epidemiologice. Numai in ultimii 3 ani in unele sate din judet s-au inregistrat eruptii hidrice de HVA cu 30-100 cazuri. De fapt, acesta a si fost prognozat, luind in consideratie si alti factori, cum ar fi cei climaterici. Ignorarea de catre unele primarii a desfasurarii lunarelor de curatire si amenajare a localitatilor, cit si mentinerea acestora, mai ales in perioada calda a anului, intr-o stare satisfacatoare, a favorizat aparitia complicatiilor epidemiologice in populatie.

In scopul imbunatatirii starii sanitare a localitatilor, prevenirii raspindirii maladiilor infectioase se pune accentul in ultimul timp pe masurile de constientizare, adica de reeducare a populatiei ca fiind eficiente si necostisitoare in aspectul promovarii sanatatii si educatiei pentru sanatate a populatiei.

Tinind cont de faptul ca din cauza saraciei populatia judetului e lipsita si de informatie, deoarece nu mai poate plati macar abonementul unui ziar, iar majoritatea posturilor de televiziune si radio se ingrijesc mai mult de continutul spoturilor publicitare decit de educatia cetateanului, propagind in mare parte violenta si intoleranta, la finele anului 1999 s-a obtinut deschiderea unei statii de radio cu simbolica denumire "Sanatatea" in Edinet.

Acest radiou reprezinta astazi un mijloc eficient pentru asigurarea cunoasterii, informarii si constientizarii populatiei in ce priveste insusirea elementarelor deprinderi, reguli si cunostinte igienico-sanitare necesare sanatatii si vietii insusi. La fel cu acest scop a fost inceputa si editarea unui ziar cu aceeasi denumire, care se ditribuie gratis lunar populatiei, in colaborare cu televiziunea locala se realizeaza si un sir de emisiuni la acest compartiment.

S-a creat un model nou cu caracter novator de promovare a sanatatii si constientizare a populatiei ce a adus deja si primele rezultate - o scadere a indicilor morbiditatii populatiei, inclusiv la maladiile transmise pe cale hidrica, fapt datorat in buna parte si imbunatatirii starii sanitare in mai multe localitati, deoarece numai la capitolul "Apa potabila si sanatatea" pe parcursul anilor 2001-2002 s-au realizat peste 330 ore incadrate in diferite emisiuni radio la aceasta tema. Unele materiale au fost inscrise pe casete in 2 volume, distribuite mai apoi in scoli, primarii si alte institutii din j. Edinet, Soroca, Drochia, in Centrele de Medicina Preventiva din R.Moldova.

Ca rezultat si unele localitati au devenit mai salubre, s-au lichidat multe gunoisti stihiinice, s-au curatit si amenajat multe fintini.

Prin intermediul radioului, ziarului, televiziunii incurajam si spriginim mult comunitatile locale din j.Edinet si cele invecinate, cuprinse in raza de emisie a radioului, la respectarea normelor sanitare si promovarea unui mod sanatos de viata. Doar sanatatea, de care ne bucuram, sau bolile, care ne fac sa suferim, sunt rezultatul comportamentului nostru nechibzuit, a deprinderilor, in buna parte nocive, pe care le avem, "mostenirea" stramosilor nostri.

In acest context acordam o atentie prioritara problemelor de educatie a viitoarei generatii. In cadrul radioului avem foarte multe emisiuni pentru tineret de gen cognitiv si educational. Ne dam bine seama ca ei sunt ziua de miine a noastra si de felul cum privesc ei lucrurile depinde si viitorul acestui pamint.

Si ne bucura faptul ca tinerii, cit si toti cei ce ne asculta gasesc emisiunile noastre interesante, si ce e mai important, de un real folos. Acesta ne-o marturiseste si numarul tot mai mare de scrisori in adresa redactiei noastre.

Activitatea radioului si editarea ziarului pe parcursul acestor ani a fost posibila in mare parte gratie suportului financiar oferit de Ambasada SUA in Moldova si Departamentul pentru Dezvoltare si Cooperare al Elvetiei, oficiul din Moldova. Au donat binevol si fara sa solicite nici un fel de remuneratie, doar din generozitate si din dorinta de a intinde o mina de ajutor aproapelui.

Ma intreb deseori de ce unor oameni ce locuiesc la mii de kilometri departare de tara noastra le pasa mai mult de starea mediului in care locuim, de sanatatea noastra etc. decit noua insine ? De ce cei din Elvetia, ca exemplu, considera necesar de a oferi substantiale mijloace financiare pentru solutionarea unor probleme cu care se confrunta tara noastra, pe cind concitadinii nostri prefera sa-si pastreze banii in bancile lor ?

Este necesar si noi sa dam dovada de bunavointa, sa traim in armonie cu natura, sa-i simtim respiratia, iar gindurile si faptul sa le racordam cu ea, sa ne dam bine seama ca de mediul in care locuim depinde nu numai sanatatea, dar si existenta noastra. (Vasile Sofronie, doctor in medicina, Directorul Centrului de Medicina Preventiva Judetean Edinet, Directorul postului de radio"Sanatatea", Edinet)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment